Световният номер 1 в тениса Новак Джокович е безспорен любимец в родната си Сърбия. Западните ни съседи емоционално съпреживяват всяка негова победа и загуба. И винаги пазят честта му и се притесняват за... здравето му.
Дори на Бъдни вечер (Сърбите отбелязват този ден на 6 януари) в семейството на Джокович се хранят здравословно. А обредният хляб, който се раздава на членовете на семейството и съдържа в себе си паричка, е... безглутенов.
Той се нарича "Чесница" и Йелена Джокович явно не е успяла да го извади от фурната навреме, тъй като на снимките изглежда препечен.
В Сърбия това стана повод за леки подигравки към съпругата на тенисиста.
"Ако готвенето на Йелена не убие Джокович, няма какво!", заявяват потребители на социалните мрежи.
И сравняват погачата на семейството на тенисиста с тази на известния изпълнител на местен фолклор - Божо Вречо. "Да се беше оженил за Божо, наистина!"
Cesnica Jelene Đoković vs česnica Boža Vreća.
— Neguj mo srbski (@Neguj_mo_srbski) January 7, 2021
Pa bolje da si Boža pred oltar odveo iskr hahahahahahah pic.twitter.com/ruY7zKneH9
"Деца, не бъдете като Йелена Джокович! Научете се да правите погача!", съветват други.
"Каква е тази поничка?", питат трети.
kakva je ovo krofna
— (@nagazna_mina) January 7, 2021
И накрая предполагат, че за Коледа (на 7 януари) на трапезата в семейството е имало печено... авокадо.
Докато Джокович е любимец в Сърбия, неговата съпруга не се радва на такова одобрение. Често я обвиняват, че не влияе добре на тенисиста, тъй като експериментира с храна.
Всъщност от 2010 г. Джокович не консумира глутен. Той е алергичен към жито и зърнени продукти. От менюто му отсъстват и млечни продукти. Противно на слуховете, сърбинът не е веган. През 2019 г., след като спечели титлата от "Уимбълдън", той обясни:
"Ям предимно плодове и зеленчуци. Не обичам етикетите", беше категоричен той.
През 2016 г. Йелена и Новак сбъднаха една от мечтите си и отвориха свой ресторант в Монако. В него се предлагат само здравословни ястия.