на живо

В Турция: Близките на Наим търсят дъщеря му от Япония

Първородното дете на покойния велик щангист е родено в Анкара, но от години не поддържа връзка с баща си

Близките на покойния трикратен олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу искат да открият неговата дъщеря - японка, на име Наоми Мори, съобщава турският вестник "Хабер Тюрк".

Бившият съпредседател на турската федерация по вдигане на тежести Зеки Тюркеш, който бе много близък приятел с Джобния Херкулес, по молба на семейството е потърсил за съдействие известния турски журналист Мухарем Саръкая, за да открият момичето. 

"Ето изгубената дъщеря на Наим Сюлейманоглу", е озаглавена публикация на вестника, придружена със снимка на малко момиченце.

Приживе Сюлейманоглу избягваше да говори за личния си живот, но преди три години в интервю в турски вестник призна, че има четири дъщери от две различни майки.

"Аз имам точно четири дъщери - едната е от майка японка, а другите три са от туркиня. Трите ми дъщери живеят при майка си тук в Турция, виждам се с тях, грижа се за тях, а другата живее в Япония при майка си. Не съм сключвал брак, но дъщерите ми - и четирите, са в сърцето ми", разказа тогава Наим.

Трите дъщери на тежкоатлета - Нилай, Есин и Сезин, присъстваха на погребението на баща си заедно с майката Хатидже и тогава много хора за пръв път научиха за тях, тъй като личния живот на великия щангист не се коментираше в медиите.

Близки на Наим споделят, че през дните на заболяването той много често говорел за дъщерите си, но най-вече за първородната - японката, която дълго време не бил виждал, мечтаел отново да срещне.

На олимпийските игри в Сеул (1988 г.), където Наим стана олимпийски шампион, млада японска журналистка - Киоко Мори, прави обширно интервю с легендарния щангист. Двамата не останали безразлични един към друг, а щангистът предложил на журналистката да дойде с него в Турция и тя се съгласила.

Известно време Киоко и Наим живеят в Анкара. През това време се ражда дъщерята Наоми, но тъй като не били женени, я записали на името на майката - Наоми Мори. Когато детето било на 2 или 3 години, майката заедно с дъщеря си се върнала в Япония.

Наим в тесен кръг споделял, че когато била студентка, японската му дъщеря го е посещавала няколко пъти в Турция и е прекарвала ваканциите си при него. Но след това престанали да се виждат.

Преди време адвокат на Сюлейманоглу, който пожела анонимност, каза, че Наим е правил постъпки, за да признае официално японската си дъщеря и да я запише на свое име. Положили много усилия за това, но не успели поради особено строгите японски закони в това отношение.

По думите на Зеки Тюркеш сега близките на Наим - брат му Мухарем и другите дъщери, искат да открият японската си родственица и затова потърсили съдействие от отговорните институции чрез медиите, в случая "Хабертюрк", който е близък до правителството.

Близките предполагат, че първородната дъщеря на Наим е родена през 1990 г. или 1991 г. Кръстили я Наоми, което звучи близко до името на бащата.

"Наим остави след себе си значително наследство. Дъщерите му са наследници, но искаме и първородното му дете, въпреки че не носи неговото име, да получи своя дял", цитира вестник "Хабертюрк" брата на Наим - Мухарем Сюлейманоглу.

Преди седмица 80-милионна Турция изпрати Наим във вечния му път като национален герой. Щангистът почива в известното гробище "Едирнекапъ" в Истанбул.