на живо

Валери Божинов: Имах възможност да прегърна и целуна "Златната топка" (ВИДЕО)

Вижте акцентите от втория епизод на предаването "Код Спорт"

Емблематичният български футболист Валери Божинов е усещал тежестта на най-престижния индивидуален трофей "Златната топка". Нападателят благодари за тази възможност на носителя ѝ през 2003 г. Павел Недвед. 

Двамата бяха съотборници в "Ювентус" в периода  2006-2007 г., а чехът веднага го е взел под крилото си. Това сподели Божинов в ексклузивно интервю за предаването "Код Спорт", което се излъчва всяка неделя по RING от 12:00 ч.

"Научил съм много неща, в които и отбори да съм играл. Особено в "Ювентус", когато делях една съблекалня с треньор Дидие Дешан, Давид Трезеге, Алесандро Дел Пиеро, Джанлуиджи Буфон, Мауро Каморанези. Любимец на Павел Недвед бях, с идването веднага ме взе под неговото крило. Постоянно бяха на вечеря, на обяд в тях. Имах възможност да се докосна до "Златната топка", да я прегърна, да я целуна, да я прегърна. Тежи си. Неслучайно тази "Златна топка" е толкова тежка. Тежки, сериозни футболисти са я печелили. Единият от тях е нашият любимец господин Стоичков", заяви Божинов. 

Той разказа живописно и за отношенията си с легендарния вратар Джанлуиджи Буфон.

"Джиджи е голям! Истински човек. На мен лично ми е помогнал - с характер, с отношение, как говореше преди мач, преди тренировка. Имах възможност да седя точно до него. Когато слагаха екипите, бяхме Буфон, Дел Пиеро и аз. Джиджи е голям, истински лидер. Той го е доказал и го е показал. Неслучайно на 44 години още "рисува", "бродира". Той е писател, Пикасо", каза той.

Буфон беше герой и в специалната рубрика на друг носител на "Златната топка" - Христо Стоичков. Той разказа за годината, прекарана в "Пари Сен Жермен" и завръщането си в "Парма". 

Ще разберете и защо Камило Плачи е избрал да води "Хебър". 

Повече вижте във видеото! 

Гледайте "Код Спорт" по RING всяка неделя от 12:00 ч.