на живо

Валке отрече да е получавал облаги от президента на ПСЖ

Срещу бившия генерален секретар на ФИФА се води разследване

Getty Images

Бившият генерален секретар на Международната футболна асоциация (ФИФА) Жером Валке отхвърли обвинението, че е получил "неоправдани изгоди" от президента на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи. Причина за изказването на Валке стана криминалното разследване, което беше образувано срещу него в швейцарски съд.

"Предполага се, че Жером Валке е приел неоснователно материални предимства и облаги от бизнесмен от спортния сектор във връзка с присъждането на медийни права за някои страни на световните първенства по футбол през 2018, 2022, 2026 и 2030, както и от Насер Ал-Хелайфи за световните първенства през 2026 и 2030 г.", гласи съобщението на прокуратурата на Швейцария.

"Това не е истина. Никога не съм го правил. Не съм получавал каквото и да било в замяна на нещо друго. Отхвърлям обвиненията към мен и Насер, защото не съм получил нищо от него. Уверявам ви в това. Никога не се е случвала размяна между Насер и мен. Никога", коментира в отговор Валке пред френския "Екип".

Валке беше "дясната ръка" на Сеп Блатер във ФИФА. Още през март 2016-а година срещу него започна разследване, след като офисът на главния прокурор му повдигна обвинение в лошо управление. Това производство все още продължава.