на живо

Как "ново откачено решение на VAR" разбуни духовете в Англия

Системата за видеоповторения отмени попадение на "Уест Хем" и разгневи специалистите

Twitter

VAR отново попадна под прицела на критиците в Англия. Системата за видеоповторения отмени изравнителен гол на "Уест Хем" срещу "Шефилд Юнайтед" и си навлече гнева на Деклан Райс и специалистите.

"Чуковете" си помислиха, че са спечелили точка с попадение на Роберт Снодграс в добавеното време, но след консултация с VAR бе отбелязано, че преди гола английският национал Деклан Райс е играл с ръка.

При въпросната ситуация топката бе избита в ръката на играча на "Уест Хем" след удар с глава на бранител на "остриетата".

До началото на този сезон действието на Райс щеше да бъде определено като "инцидентно", но след вкарването на новото правило, нито един гол, който е бил отбелязан след игра с ръка, без значение дали е било случайно действие, не може да бъде зачетен.

Логично след края на мача Дейлан Райс не можеше да си намери място:

"Току-що прегледах ситуацията. Топката просто беше пратена в ръката ми, как да се предпазя, тя не беше в неестествено положение. Мисля, че всички, не само аз, но и всеки един играч във Висшата лига не иска VAR. През този сезон има толкова много откачени решения. Празнуват VAR сякаш е гол, а футболът не трябва да бъде такъв.", каза Деклан Райс.

Мениджърът на "Уест Хем" Дейвид Мойс бе категоричен: "Всеки, който е играл или гледа футбол знае, че това беше хубав гол. Според мен решението не беше правилно. Не бих казал, че съм фен на VAR, но ние трябва да се съобразим. Просто тази вечер решението не беше правилно. Който и да е проверил ситуацията, е сгрешил. Къде трябва Деклан Райс да постави ръцете си - да ги завърже зад гърба ли?", попита Мойс.

Майкъл Оуен защити VAR, но настоява, че правилото за игра с ръка трябва да бъде променено.

Анализаторът на Sky Sports Джейми Карагър също призова правилото, което бе въведено в началото на сезона, да бъде преразгледано.