на живо

"Вардар" Скопие изпадна за първи път от македонския елит

Тимът няма шансове да се спаси от изпадане

Край на една ера! "Вардар" Скопие няма да играе в елитната футболна лига на Северна Македония от сезон 2021/2022. 

Тимът от столицата загуби последния си мач - с 0:1 от "Струга". И вече няма как да се спаси. Това означава, че за първи път в историята на Македонската футболна лига (основана през 1992 г. след обявяването на независимостта на страната), "Вардар" няма да играе в елита. До края на редовния сезон остава само един кръг, а отборът не може да се изкачи по-нагоре от предпоследното 11-то място.

"Вардар" беше в същата позиция през 2011 г., но тогава успя да се спаси, след като се обедини с "Миравци" и по административен път остана в елита.

Отборът от Скопие е 11-кратен шампион на Северна Македония, като последната титла влезе във витрината му след края на сезон 2019/2020. През 2017 г. "Вардар" дори игра в групите на Лига Европа и постигна равенство с норвежкия "Розенборг".

Тимът, основан през 1947 г. беше един от факторите в първенството на бивша Югославия. До 1992 г. той успя 6 пъти да стане шампион на вече несъществуващата държава. 

В последните месеци финансовата ситуация във "Вардар" е тежка. Руският бизнесмен, който осигуряваше средства - Сергей Самсоненко, се оттегли от клуба през 2018 г. Сред желаещите финансова да подпомага "червено-черните" беше и бившият български национал Благой Георгиев, но до сделка с представяния от него чеченски консорциум, не се стигна.

В Северна Македония вече е ясен шампионът на страната. Това е "Шкендрия". Тимът е недостижим на върха на класирането с цели 17 точки пред втория "Шкупи".