на живо

Върховният съд в Бразилия одобри: Копа Америка ще се играе!

Турнирът беше под въпрос заради пандемията от коронавирус

Getty Images

Традиционният футболен турнир на Южна Америка - Копа Америка, ще се проведе по план и в Бразилия. Това стана ясно след решение на Върховния съд в страната-домакин.

Надпреварата ще се състои между 13 юни и 10 юли, като успя да преодолее няколко пречки, последната от които - жалби до Върховния съд на Бразилия. В тях се настояваше надпреварата да не се провежда заради пандемията от коронавирус. Страната е една от най-засегнатите от вируса, като над 17 млн. души са дали положителни проби. В последните дни новозаразените варират от 35 000 до близо 90 000 на ден. Според специалистите в страната започва нова епидемична вълна и турнирът ще засили разпространението на вируса. 

Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) и местните власти се съгласиха Бразилия да приеме Копа Америка на 31 май (понеделник), след като предвидените домакини Аржентина и Колумбия отпаднаха по различни причини. Аржентина се отказа заради ръста на броя заразени с коронавирус, а при Колумбия бе заради антиправителствените протести и размириците.

Снимка: Getty Images

Самите футболисти на Бразилия също недоволстваха срещу решението страната им да е домакин и обмисляха бойкот, който така и не се състоя.

Копа Америка се провежда от 1916 г. насам и е своеобразно първенство на континента. Уругвай е тимът с най-много титли - 15, следван от Аржентина - 14 и Бразилия - 9.

Тагове:

Копа Америка