на живо

Васил Божков: Докато имам възможност, "Левски" ще е добре (ВИДЕО)

"Не живеем в нормална правова държава", каза финансовият благодетел на "сините"

Васил Божков: Докато имам възможност, "Левски" ще е добре (ВИДЕО)

Финансовият благодетел на футболния "Левски" Васил Божков заяви пред bTV, че, докато има възможност, ще помага на "сините", но не може да коментира бъдещето на тима в дългосрочен план.

От вчера (29 януари) бизнесменът е издирван с европейска заповед за арест, повдигнати са му 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Това се случи след акция на полицията и прокуратурата, по време на която бяха претърсени 13 от офисите и жилищата на Божков. В предаването "Тази сутрин" той заяви, че държавата се е притеснила, след като е провел двете срещи с фенове на "Левски".

"Съдбата на "Левски" не мога да кажа. Докато имам възможност, "Левски" ще бъде добре. Предполагам, че държавата се притесни, защото казах на феновете на "Левски", че, ако национализират лотарията, няма да мога да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата? От протести? От друго? Гешев пак каза, че никой нямало право да протестира. Всеки има право да протестира! Той бил за протестите, но за протести, които на него му харесват. Ако са ти нарушени човешките права, нямаш право да протестираш ли? Или, ако на друг са нарушени човешките права, нямаш право да го защитиш, като протестираш? Не ги разбирам. Не живеем в нормална правова държава", каза Божков.

Той отрече да е призовавал феновете да протестират в негова защита, а само ги е посъветвал да говорят с министър-председателя Бойко Борисов за приетите на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат всички лотарийни игри да се организират от държавата. По този начин "сините" ще загубят един от най-големите си спонсори.

"Просто предупредих фен клубовете и всички фенове каква ще бъде съдбата на "Левски", ако спрат лотарията. Не че не искам да помагам, а просто няма да имам възможност. Това беше информация, защото исках да съм честен с тях. Питаха "Какво да правим?". Казах им "Ако искате среща с премиера. Той сигурно ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон няма да мине". Друго не виждах какво мога да направя. Нали той каза, че е фен на "Левски". Ходил от всичките заедно на повече мачове".