на живо

Васил Божков: Помолих да ми дадат "Левски", за да го спася

"Министърът на спорта се изказва неподготвен. Никой не знае какви ще са последствията от Закона за хазарта", каза бизнесменът

Бизнесменът, считан за основен финансов благодетел на футболния клуб "Левски" - Васил Божков, отрече да му е бил оказан натиск, за да започне да помага на "сините". В интервю за "Свободна Европа" той заяви, че сам е проявил инициатива, за да "спаси" отбора.

"Отборът щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри неща. Аз помолих да го дадат, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках. Не знам кой и как като е влизал в "Левски" му е потръгвал бизнесът, но в един момент клубът бе затънал в дългове и нямаше една стотинка, той беше фалирал де факто. Сега "Левски" е добре – няма задължения, има средства да се развива. Щяхме да приключим и стадиона тази година. Ако имаме възможност ще го направим, ако нямаме – няма.", категоричен е Божков. 

Той пое властта при "сините" през март 2019 г. чрез приближения си Георги Попов. Тогава отборът имаше задължения от над 30 млн. лева.

В неделя (19 януари) Божков се срещна с феновете на "сините". Причината са обсъжданията на промени в Закона за хазарта. Те предвиждат лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата. Това би повлияло изключително негативно на футболния клуб, тъй като Божков твърди, че няма да може да влага повече средства в него. Той разкри и причината за очакваното събиране на стадион "Георги Аспарухов". Днес (22 януари) страните ще срещнат за втори път.

Снимка: Lap.bg

"За да ги предупредя какво се случва с основния спонсор, от който клубът зависи. Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с "Левски". Това беше целта на срещата и всичко, което им казах", каза Божков.

Той разкри, че е посъветвал привържениците да поискат среща и с министър-председателя Бойко Борисов.

"Господин Борисов, ако погледне конституцията, ако не я е чел, може да види, че този проектозакон е в грубо нарушение. А феновете, ако искат да го има "Левски", разбират, че нищо не налага такъв законопроект да мине".

Снимка: Lap.bg

Бизнесменът коментира и изказването на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Той заяви, че интересите на целокупния спорт не трябва да се поставят пред тези на един футболен клуб, а реформите ще доведат до нови 50 млн. лева за неговия ресор.

"Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта. Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният", казва Божков.