на живо

Във Формула 1 започват производството на респиратори в помощ на болниците

Отборите се включват в борбата с коронавируса

Getty Images

Няколко отбора от Формула 1 започват да произвеждат в своите заводи респиратори в опит да помогнат в борбата с коронавируса. 

В момента респираторите в болниците не достигат, а тимове като "Ферари", "Макларън", "Мерцедес", Ред Бул" и "Уилямс" вече са започнали работа в сътрудничество със здравните власти.

"Общността на Формула 1 се ангажира да държи връзка със здравни власти и правителства и да помага с каквото може. Заводите на отборите имат възможност да произвеждат оборудване, което е много търсено в момента", каза говорител на Формула 1.

Тимовете, базирани в Англия и Италия, ще доставят оборудването на местните правителства, които ще ги разпределят към болниците.

Преди няколко дни семейство Аниели, чиято собственост е "Ферари", обяви, че ще дари 10 милиона евро на Италия в битката с коронавируса. Скудерията заедно с останалите компании на италианската фамилия осигуриха пари за купуване на медицинско оборудване и 150 респиратора.

Всички състезания от световния шампионат са отменени до края на месец май. Сезон 2020 трябваше да стартира миналия уикенд с Гран при на Австралия. Промяната в програмата, вследствие на COVID-19, предизвика и отпадането на традиционната лятна пауза в шампионата.

bTV призовава: останете си вкъщи!