на живо

Във Франция готвят засилени мерки за сигурност за Евро 2016

Площта на фен зоната под Айфеловата кула ще се равнавя на 30 футболни терена

Точно месец остава до началото на Европейското първенство по футбол във Франция. Основните притеснения на организаторите са свързани с гарантирането на сигурността на феновете.

Франция е подготвила 10 фен зони в 9 града. Най-голямата, в подножието на Айфеловата кула, ще може да събере 92 000 души.

Няма никакво съмнение, че Париж вижда амбициите си като домакин на Евро 2010 във впечатляващ мащаб. Около Айфеловата кула тече подготовката за откриването на фен зоната, чиято площ се равнява на 30 футболни терена.

Грандиозното събитие в света на футбола ще се проведе точно седем месеца след атентатите от 13 ноември, а един от тях се случи именно на футболен мач на "Стад дьо Франс".

Как се съчетават грандиозни организаторски амбиции и сигурността на феновете и туристите?

"Създаваме фен зона около Айфеловата кула. В тази част ще има строги мерки за сигурност. хората ще бъдат претърсвани щателно за да се гарантира безопасността на всички желаещи да гледат мачове или концерти", каза кметът на Париж Ан Идалго.

И до днес не е известно защо се е провалил един от атентатие на 13 ноември миналата година - този на "Стад дьо Франс". Сигурно е обаче, че жертвите е можело да са много повече.

В този изключително напрегнат контекст, в продължение на един месец трябва да бъде гарантирана сигурността на футболните фенове и на туристите във Франция.

Вече е ясно, че организаторите няма да се откажат от идеята си за фен зона в центъра на всеки град домакин. Сигурността на тази в Париж ще струва над 7 милиона евро. В нея ще се влиза след преминаване на двойна бариера и съответно на два екипа за проверка на багажите.

Докато феновете се забавляват в баровете и ресторантите около Айфеловата кула или гледан мачовете на някой от огромните екрани, над 400 души ще бъдат отговорни за сигурността им.

Фен зоната в Париж ще бъде открита на 7 юни от световноизвестният френски Ди Джей Давид Гета.