на живо

Важно е да бъдеш смел! (ВИДЕО)

Начало на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс

Важно е да бъдеш смел! (ВИДЕО)

"Нека победя. Ако не успея, важното е да бъда смел в опита си!" С този надслов бе даден стартът на Eвропейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс.

От 27 ноември до 5 декември в страната ще се организират инициативи с цел да се разшири достъпът до спорт за хората с интелектуални затруднения. Баскетболната седмица е партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. Оттогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарастна от 13 000 до близо 60 000 на Стария континент.

"За мен това всяка година е страшно вълнуващо събитие, защото ние в ежедневието си много често забравяме. Толкова е освежаващо и наистина бих се радвала, ако много повече хора имат възможност да видят тези атлети, защото те са страшно мотивиращи. Толкова силна воля, хъс за победа, полагат толкова много усилия и са абсолютен пример за всички нас.", споделя главният мениджър на Националната баскетболна лига (НБЛ) – Сандра Велчева-Хънт.

В помощ на каузата, в понеделник мъжкият национален тим ще излезе със специални ленти "Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България" на екипите си в световната квалификация с Босна и Херцеговина в Ботевград, а примера ще последват и отборите от родното първенство.

"Има страшно много хора, които имат нужда от това нещо, на които спортът им помага страшно много в качеството им на живот. Това коства толкова много усилия на тях, а на нас чисто психически действа толкова отрезвително, затова смятам, че ние имаме дълга да ги включим повече в нашия живот, защото това би бил един процес, който е взаимно полезен. Хората трябва да разберат, че колкото те имат нужда от нас, толкова ние имаме нужда от тях в ежедневието си."