на живо

Вдъхновена България се бори, но преклони глава пред олимпийския шампион Бразилия

Волейнационалите ни загубиха след тайбрек, не успяха да се класират за Токио 2020 във Варна

Националният отбор на България по волейбол не успя да се класира за Токио 2020, след като загуби изключително драматично с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15) от фаворита Бразилия и остана на второ място в група А от олимпийската квалификация.

Двубоят се игра около 5300 зрители в зала "Конгресна" и страхотна атмосфера, която вдъхнови отбора на Силвано Пранди.

Първият гейм започна с грешки от начален удар и на двата отбора, а при първото техническо прекъсване водехме с 8:7. Преднината на "трикольорите" се увеличи до 16:10 при втората техническа пауза, най-вече благодарение на силната българска блокада. Бразилците не се предадоха и стопиха разликата до две точки при 19:17 в полза на нашите. Цветан Соколов и компания обаче съхраниха аванса и затвориха първата част с 25:23.

Снимка: Lap.bg

Във втория гейм "лъвовете" дръпнаха с 4 точки и държаха тази разлика до последно, като в крайна сметка се наложиха с 25:19.

Третият гейм стартира отлично за България и при първото техническо прекъсване водехме с 8:4. Съперникът обаче се съвзе и стигна до обрат при 13:14. Впоследствие Розалин Пенчев направи силно включване и излязохме напред в резултата - 16:14. "Селесао" си върна контрола и стигна до 23:21. В крайна сметка, след изключителна драма и много битка, Бразилия измъкна гейма с 32:30.

Снимка: Lap.bg

Отборът ни се отпусна и отстъпи с 16:25 в четвъртата част, като бразилците доминираха от самото начало на гейма.

Стигна се до тайбрек, в който "Селесао" надделя с 15:11.

Така България завършва на второ място в своята група от олимпийската квалификация. Преди да загубят от олимпийския шампион националите се справиха последователно с Египет и Пуерто Рико. В крайна сметка във Варна визи за Токио 2020 си осигури Бразилия.

Следващата възможност за националите да се класират на олимпийските игри е европейска квалификация през януари 2020 г., в която 8 тима ще се борят за едно място в Токио.

Снимка: Lap.bg

Съставите

България: разпределител - Георги Сеганов, центрове – Виктор Йосифов и Светослав Гоцев, посрещачи – Тодор Скримов и Мартин Атанасов, диагонал – Цветан Соколов, либеро – Теодор Салпаров

Бразилия: разпределител - Бруно Резенде, центрове - Флавио Жуалберто и Лукаш Сааткамп, посрещачи - Рикардо Лукарели и Йоанди Леал, диагонал - Уолъс де Соуса, либеро - Талес Хос

Тагове: