на живо

Вдъхновяващ зелен килим посреща "Арсенал" и "Лудогорец" (ГАЛЕРИЯ)

Лично Арсен Венгер инспектира терена на "Емиратс" преди срещата от груповата фаза на Шампионската лига

Красиви, великолепни и дълбоки отенъци на няколко нюанса от зеления цвят! Това е най-доброто описание за тревата на стадион "Емиратс", върху която тази вечер ще стъпят футболистите на "Арсенал" и "Лудогорец" в мач от третия кръг на груповата фаза на Шампионската лига. Клишето "зелен килим" може да се използва в максимална степен за тревното покритие на 60-хилядното съоръжение в Северен Лондон, което и в цялостен вид е подготвено да посрещне двубоя от най-авторитетния клубен турнир.

Снимка: Никола Кацаров

Всъщност тревното покритие на "Емиратс" е едно от най-перфектно поддържаните от всички големи и прекрасни стадиони в Западна Европа. А как става това? С всекидневна обработка до последния детайл и последния сантиметър. Когато се налага, домакините на съоръжението отделят внимание на зеленото покритие и по повече от веднъж за 24 часа, само и само то да бъде в идеален вид пред очите на всеки, който посети стадиона, без значение по работа или за удоволствие.

Основната причина, заради която теренът се поддържа толкова качествено е, че на него се играят единствено официални мачове. Понякога на "Емиратс" се провежда едва един двубой в рамките на 2 или 3 седмици - заради паузите за двубои на националните отбори или защото "Арсенал" трябва да гостува в поредни кръгове от Висшата лига например. Така специалистите имат възможност да изпипват всеки детайл по тревното покритие.

Те също така са облагодетелствани, че "артилеристите" никога не тренират на своето съоръжение. Всички занимания, дори тези преди мачовете от Шампионската лига, Арсен Венгер и футболистите му провеждат на своята клубна база в покрайнините на Лондон. Те стъпват на "Емиратс" само за официалните си мачове и помагат безкрайно много свещеният терен да бъде предпазен максимално.

Снимка: Никола Кацаров

Стъпването на него от лица, които не са упълномощени да го правят, е строго забранено. Прекрачването на това ограничение може да доведе до арест на нарушителя и солидна глоба.

Часове преди двубоя между "Арсенал" и "Лудогорец" лично мениджърът на домакините Арсен Венгер пристигна на "Емиратс", за да инспектира тревната настилка. Нейното съвършенство до голяма степен е и в основната на игровия стил на "топчиите" с безброй къси, но остри и бързи подавания, при които топката сякаш лети по терена, макар да не е във въздуха.