на живо

Вдъхновяващи думи от бедни деца върху обувките на Маркъс Рашфорд

Нападателят на "Манчестър Юнайтед" игра със специален чифт в мача на Англия срещу Белгия

Twitter

Нападателят на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд излезе за мача от Лигата на нациите между Англия и Белгия със специален чифт обувки. 22-годишният футболист, който вече е Член на ордена на Британската империя заради приноса си при запазването на безплатния топъл обяд в училищата за децата в равностойно положение, даде старт на нов проект в чест на Black History Month (Месецът на черната история, с който се почита миналото на афро-американската диаспора).

Като част от платформата си в подкрепа на младежите в неравностойно положение, Рашфорд игра със специални обувки, върху които има съобщения от деца, изписани на ръка. И дори вкара дузпа при победата с 2:1.

Думите върху бутонките са продължение на фразата: "Аз съм бъдещето на..."

Снимка: Twitter

40 деца от 3 училища са били избрани за каузата, а Маркъс Рашфорд ще носи обувките през целия месец октомври. След това ще ги дари в подкрепа на борбата срещу детската бедност.

Цветът на обувките е препратка и към дните на нападателя в академията на "Манчестър Юнайтед", където на младоците им е забранено да играят с обувки, чиито цвят е различен от черния.

През лятото 22-годишният футболист взе присърце решението на британското правителство да спре безплатните ваучери за храна на стойност 120 милиона паунда. Рашфорд призова политиците да размислят, а освен това стартира няколко благотворителни акции в подкрепа на каузата. Играчът на "червените дяволи" набра 20 милиона паунда и влезе в дебат за важността на програмата за топъл обяд.

Така над 1 милион деца ще продължат да получават ваучери на стойност 15 лири седмично, с които родителите им могат да пазаруват в супермаркети.