на живо

Вдигащата за Азербайджан Боянка Костова отново изгърмя с допинг

Щангистката, която спечели златен медал на европейското в Москва, е дава положителна проба за станозолол

Щангистката Боянка Костова, която се състезава за Азербайджан, отново е дала положителна проба за допинг. Костова спечели златен медал на европейското първенство по вдигане на тежести в Москва през април, но на тестовете след това е открито наличието на станозолол, съобщиха от Международната федерация по вдигане на тежести на своя сайт.

Провинението е второ за нея. На шампионата в Русия Костова се завърна към големите първенства след изтърпяно 4-годишно наказание за взимане на допинг.

И през 2016 г. тя беше уличена в употреба на анаболния стероид станозолол. Пловдивчанката и още един българин, състезаващ се за Азербайджан - Валентин Христов, бяха заловени при мащабната акция на Международния олимпийски комитет и на Световната антидопингова агенция. 

Тогава компетентните органи отвориха отново пробите им от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. От 265 теста, 30 показаха положителен резултат, а сред тях беше и пробата на Костова, която завърши на пето място в своята категория на най-важния спортен форум.

След дисквалификацията на Костова Тьо става златна медалистка, Чакунте е сребърна, а бронзът отива при рускинята Александра Козлова.

Костова се състезава за Азербайджан от 2011 г. Преди това тя спечели златото на световното първенство за девойки през 2009 г. и на младежките олимпийски игри през 2010 г. за България. 

Тя има право да поиска отваряне на Б-пробата. Второто й провинение означава, че ще бъде наказана доживот.