на живо

Величков: Знаехме, че Михайлов ще се завърне. Това не влияе на плановете ни

"Това, което видяхме от работата на Михайлов през годините, е недостатъчно", сподели бизнесменът, който подкрепи Димитър Бербатов за нов шеф на футбола у нас

Величков: Знаехме, че Михайлов ще се завърне. Това не влияе на плановете ни

Оттеглянето на оставката на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз не е било изненадващо за Петър Величков - член на Изпълкома в оставка и един от хората, подкрепили Димитър Бербатов като кандидат за същия пост. 

Вчера (28 април) Михайлов се появи на заседания на комитета 558 дни, след като подаде оставка и заяви, че ще довърши мандата си. По този начин беше отменен извънредния конгрес за избор на нов президент, на който трябваше да се яви Бербатов.

"Това е едно решение, което е резултат от това какво той смята и какво върши. Подаването на оставка и оттеглянето на оставка е изцяло индивидуален акт. В правото си е да го направи – това никой не го оспорва. Друга е моралната страна на въпроса. Ценностната система на човека е индивидуална и всеки действа спрямо нея. Аз си имам собствена ценностна система и собствен морал. Моята оставка е подадена и тя няма да бъде изтеглена. Продължаваме да работим целият Изпълком. Няма значение кой е в оставка и кой не е в оставка. Продължаваме да работим и в оставка докато мине следващия конгрес и хората, които сме подали оставка, бъдем освободени", заяви Величков пред bTV. 

Снимка: Lap.bg

"Това решение на Михайлов не е изненада за нас. Очаквахме го, нещо повече – знаехме, че така ще се получи. Нищо кой знае какво не се е случило. Той по никакъв начин не е повлиял на нашите планове и нашата програма", добави той.

Бизнесменът заяви, че щабът на Бербатов няма да търси конфронтации и ще продължи да работи по обявения начин. Целта е с програмата да бъдат запознати повече клубове.

"Това, което ние ще правим, е да работим с клубовете, за да може да разберат какви са нашите идеи и как искаме да правим, в какви срокове. Разбира се, всяка една подкрепа от футболната общественост. Футболната общественост не са само клубовете, тя включва и гилдиите, и феновете, които са най-важни, е добре дошла. Ще бъде морална подкрепа за нас и нашата работа. Това по-скоро е едно състезание на идеи, на разбирания, на възможности и на умения да караш нещата да се случват".

Снимка: Lap.bg

Величков заяви още, че Бербатов е човек, който постига целите си, а работата на Михайлов в централата е била недостатъчна.

"Димитър Бербатов е човек, който, хората, които го познават са наясно с това. Интелигентно, възпитано, скромно момче, но момче с невероятен хъс и капацитет за работа и със страхотни амбиции да помогне българският футбол да тръгне по правилния път", категоричен е той.

"За мен ключът към това, клубовете да могат да изразят своята воля по честен начин, се състои в правилата, които ще бъдат подготвени за избор на новото ръководство. Аз много се надявам, че правилата, които ще бъдат наложени, ще бъдат такива, че да дадат възможност на клубовете да гласуват честно и анонимно", добави Величков.

Снимка: Lap.bg

"Началото на промяната трябва да тръгне оттам – от детско-юношеския и аматьорския футбол. Ние разчитаме на това, да говорим с клубовете директно, да изложим пред тях онова, което имаме като идеи и визия за по-нататъшното развитие на футбола в България и се надяваме, че наистина, ако те са смели и недоволни, ще бъдем подкрепени. Вероятно ще има и други кандидати и те ще имат възможност да избират, така че на този момент не е най-важно това. Ако те са недоволни от това, което се случва в момента, да бъдат смели и да реагират. В работата съм човек, който, в общи линии, обича недоволните. Недоволният човек е двигател за сериозно развитие", обобщи бизнесменът.

Четвъртият мандат на Борислав Михайлов начело на БФС изтича в началото на 2022 г., а изборен конгрес може да бъде свикан най-рано през идния февруари.