на живо

Великобритания смекчава мерките. Феновете се връщат на стадионите!

Очаква се от 2 декември на трибуните отново да има привърженици

Getty Images

На фона на затягането на мерките за борба с коронавирус у нас и евентуалното затваряне на спортни зали и стадиони, във Великобритания феновете дочакаха добрата новина. 

Медиите на Острова съобщават, че от 2 декември привържениците ще могат отново да се върнат на трибуните, за да гледат на живо своите любимци. Тогава изтича срокът на мерките, които бяха предприети от местните власти, за да се ограничи разпространението на вируса. Сред тях беше вечерен час, забрана за посещение на заведения и спортни зали.

Когато забраните бъдат вдигнати, феновете отново ще могат да присъстват на спортни събития. Очаквано това няма да се случи при пълно запълване на капацитета на съоръженията.

Снимка: Getty Images

Според английските медии, първоначално на футболни мачове ще бъдат допускани до 4000 човека. На закрито максималният капацитет ще бъде 2000 души.

Предстои обаче спортните събития да бъдат разделени по категории. Оценените като "високорискови" (Група 2) на открито ще могат да бъдат наблюдавани от максимум 2000 фенове, докато на закрито - от 1000. 

Снимка: Getty Images

Тези с по-малък риск - от 4000 души на открито и 2000 на закрито. Не трябва присъстващите да заемат повече от 50% от капацитета на стадиона или залата.

Ще бъдат отделени и събития, при които има голям риск от заразяване. Те ще останат без публика. 

Снимка: Getty Images

Феновете получиха забрана да присъстват на спортни събития във Великобритания в началото на пандемията. На 13 март сезонът във Висшата лига беше спрян и подновен на 17 юни, но без публика.

Очаква се в новите разпоредби на властите да бъдат разписани и правилата за продажба на билети за срещите, за продажба на алкохол по време на мачовете и за социална дистанция.

Снимка: Reuters

От Висшата лига обаче може да откажат да отворят стадионите, тъй като това отново ще вдигне разходите на клубовете, които няма да могат да ги покрият с толкова малък брой зрители.

Решенията на властите ще се отразят и на мача за титлите в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) между шампиона Антъни Джошуа и претендента Кубрат Пулев. Сблъсъкът е насрочен за 12 декември в Лондон, но все още не е ясно в коя зала, тъй като организаторите очакват да научат колко зрители ще могат да присъстват.