на живо

Вендузотерапията – новата мания на шампионите (ВИДЕО)

Каква е чудодейната сила на червените петна по телата на олимпийците в Рио?

Getty Images

Нашарен като далматинец. Но не на черно-бял фон, а с издайнически червени петна с кръгла форма върху кожата. На всичкото отгоре, разхождайки се без капка притеснение край басейна, в който е считан за Бог. Гол до кръста, обут в онези супермодерни гащеризони, които превръщат плувците от 21 век в амфибии като от романа на Александър Беляев.

Този образ не може да бъде сбъркан – това е Майкъл Фелпс. Американецът, който отдавна се надбягва в историята на летните игри единствено със себе си, стана обект на коментари за страстта си към вендузотерапията също толкова, колкото и заради шокиращото си превъзходство във водата.

„Куршумът от Балтимор” се оказа върл фен на този вид алтернативно лечение на мускулни травми и възстановяване на тялото след изтощителни тренировки.

Какво, всъщност, постигат магическите чашки, които страховито залепват към кожата и я издърпват нагоре като балончета? Гледка, която нека си признаем - не всеки може да понесе хладнокръвно. И изпитание, което не всеки има кураж да изпита буквално на свой гръб.

Нека се позовем на медицината. Там фактите са следните: чрез вакуум вендузите подобряват кръвообращението, ускоряват функциите на организма и възстановяването на мускулите.

В интернет Фелпс открито се хвали, че за него е честа практика да се подлага на подобна терапия. Тя пък е хит и сред редица негови съотборници от олимпийския отбор на САЩ не само в плуването.

В България, дългогодишния спортен лекар Михаил Илиев припомня, че вендузите се използват от векове, но в днешно време стават по-безопасни.

„Бабите с пръчката с памука, със спирта, запалват нагряват хубаво, за да направят смукването, а сега се прави с този апарат. Той е много елементарен, който като се сложи вендузите се прави вакуум. Това е същото действие, но е много по-приемливо”, споделя д-р Илиев, когото посещаваме рано сутринта, за да повдигне мистериозната завеса на петнистите тела от Рио 2016.

В медицината се счита, че терапията с вендузи е напълно безболезнена. Прилага се и при симптоми на тежки настинки и неразположеност.

Има и специалисти, които са на противоположно мнение. В някои изследвания на вендузотерапията учени стигат до заключението, че ако с магическите чашки се прекали, това може да доведе до риск за здравето.

Вакуумът е способен да предизвика съсиреци и тромби в кръвта, а неправилно извършените процедури водят до тежки последици за кожата.

Майкъл Фелпс обаче е на гребена на вълната. В прекия и преносния смисъл на думата. Петнистата му снага дори стана обект на шеговити коментари и колажи в интернет. На тях амфибията на нашето време дарява хилядите си почитатели с усмивка, опасан с червените кръгчета.

Един съвременен далматинец от плът и кръв, но не в черно и бяло.

Вендузошампион, вендузорекордьор, вендузокуршум.

Научете повече за тази древна терапия чрез разговора на Димитър Тасев със специалиста по спортна медицина д-р Михаил Илиев.  

Тагове:

вендузи Рио 2106