на живо

Андреа Пирло: през 2005 бях пред отказване

Италианският халф изненада с новината, че още преди 10 години е щял да спре с футбола

Getty Images

Андреа Пирло сподели, че през 2005 е бил пред отказване от футбола. Това се е случило след финала на тогавашния му отбор - Милан, срещу Ливърпул в Шампионската лига. Тогава "росонерите" поведоха с три гола, но "мърсисайдците" изравниха и се стигна до продължения и дузпи. Пирло изпусна един от наказателните удари на Милан и така Ливърпул триумфира в един от най-великите финали в историята.

"Денят, в който ще се откажа от футбола, е далеч. Но ако трябва да съм честен, тази мисъл вече ми е минавала през главата. Беше през 2005 след финала с Ливърпул. След мача наистина мислех, че съм приключил. Усещах, че нямам никаква останала енергия."

Решението да не се откаже от футбола се оказа много добро за Пирло, защото оттогава италианецът спечели Световната купа (2006), Шампионската лига (2007) с Милан, а откакто се присъедини към Ювентус през 2011 спечели три поредни шампионски титли. Освен това Пирло бе признат за един от най-добрите плеймейкъри във футбола и дори на 35 продължава да играе на най-високо ниво.

"Винаги съм знаел, че съм добър. Напрежението от това пък никога не ме е притеснявало, а напротив - тази мисъл ме мотивираше да тренирам, за да се развивам. Футболът е моят живот и от 20 години правя това, което искам. Освен това футболът ме научи на два важни житейски урока - винаги да бъдеш благодарен за това, което имаш и да не разчиташ вечно на късмета, защото все някога ще ти обърне гръб."

Днес отборът на Андреа Пирло Ювентус гостува на Палермо в мач от италианското Калчо. Мачът може да наблюдавате по РИНГ.БГ от 19:00.