на живо

Веселин Живков - къдрокоското с мечта за рекорд (ВИДЕО)

Младият лекоатлет вече е най-бързият българин за възрастта си, а мечтае за още

По местата... Готови...

И прозвучава поредния изстрел. Изстрел от пистолет.

Така изглежда един от поредните дни на пистата за едно талантливо българско момче.

Денят на Веселин Живков.

Само на 17 години той е най-бързият българин в света при юношите на 60 м. Преди около месец спринтьорът подобрява близо 30-годишен рекорд, а в началото дори не разбира за огромното постижение.

"Бях изключително изненадан. След като финиширах чух резултата ми 6.89 секунди, което е изравнен национален рекорд. Като се върнах един от съотборниците ми ми каза, че имам 6.82 и тогава просто онемях", споделя той.

Леката атлетика не е първата голяма страст на талантливия ни атлет. Изненадващо обаче още на първото му състезание се качва на върха на стълбичката.

"Дори след първото ми състезание не бях сигурен, че ще продължа с леката атлетика. Баща ни просто реши да ни запише и да ни пробва", разказва Живков.

В основата за успехите дотук стои треньорът Христо Стоянов, който забелязва качествата на младия талант преди години. Сега той поставя целите, а младият спринтьор просто ги изпълнява. Мотивация и концентрация – според треньора на таланта това са основните предимства, които изстрелват младия спринтьор пред неговите конкуренти.  

Влезеш ли в залата, трудно можеш да пропуснеш младока – не само заради огромния талант, който крие в себе си, а и заради буйната му къдрава коса.

"Косата съм си я пуснал още преди изобщо да започна с леката атлетика и нямам намерение да я махам. Не искам да съм нацепен и да имам къса коса, както всички останали и да изглеждам някакъв подобен. Искам да съм различен", казва той.

С всеки следващ успех гладът за нови, по-големи победи се увеличава. Един успех, обаче остава най-чакания – да подобри постижението на Петър Петров от 10.13 секунди на 100 метра за мъже, за да бъде най-бързият българин в нашата история.

"Това е рекорд, който си мечтая някой ден просто да постигна, някой ден да подобря. Това ще е невероятно постижение. Да стана най-бързият българин в историята."

Живков е сред най-добрите в света при юношите, а в момента е на второ място в ранглистата.