на живо

Ветеранът Том: Ще продължа да вървя и след рождения си ден

99-годишният капитан събра повече от 12 млн. паунда в подкрепа на медиците, които се борят с коронавируса

Ветеранът Том: Ще продължа да вървя и след рождения си ден

Ветеранът от Втората световна война Том Муур умили цял свят с кампанията си - 100 обиколки на двора преди да навърши 100 години. 

Той се закани да продължи инициативата си и след 30 април, когато ще отбележи вековния си юбилей, стига хората да продължават да даряват.

"Ще продължа - до рождения си ден и след това! Само хората да даряват! Ще продължа да вървя!", закани се Том. Той очаква днес (16 април) да завърши стотната си обиколка!

Цялата негова кампания, която развълнува света, е благотворителна. Всички средства, събрани чрез интернет платформа, ще бъдат дарени в подкрепа на медицинските работници, които се борят с коронавируса във Великобритания. Регистрираните заразени в страната са над 98 000, а смъртните случаи са над 12 800.

Снимка: Reuters

Том, който се превърна в истинска знаменитост в родината си, е "виновник" по тази сметка да са събрани над 12 млн. паунда!

"Това показва колко добри хора има в страната. Ние сме щедри по природа. А тези пари ще отидат за лекарите и медицинските сестри. Тези хора заслужават всичко, което можем да им дадем!", заяви Том и след това се обърна към всички здравни работници в страната:

"Вие излагате живота си на опасност за доброто на всички хора. Вършите страхотна, невероятна работа!"

Снимка: Reuters

Капитан Муур разказва, че му е приятно да прекарва време в двора си и да се любува на слънчевото време. Но не е очаквал чак толкова средства да влязат в сметката.

"Изведнъж се събраха 50 000 паунда, след това 100 000. Сега цифрата е огромна. Щом си завъртя гърба и тя се покачва. Невероятно е! Не мога да си представя толкова пари!", радва се Том.

Той разкри, че за вековния си юбилей е предвидил голямо парти, което за сега е отменено. 

"Понякога бедрото ми се обажда. Не е лесно. Правя нещо, което ми харесва, а и е за добра кауза!"

Снимка: Reuters

Томас Муур е роден в Уест Йоркшир през 1920 г. Майка му е учителка, а баща му се занимава с търговия. През 1940 г. той се присъединява към армията и след няколко мисии се издига до ранг капитан.

През 1968 г. симпатичният Том се жени за Памела. Двамата имат две дъщери - Луси и Хана.

"Винаги съм бил амбициозен и ценях парите. За това често сменях работните си места", разказва той. Най-много се задържал в компания за производство на мотоциклети.

Снимка: Reuters

Преди 20 години Памела се разболяла. Том се захванал с грижите около нея. Всеки ден той седял до леглото ѝ и я хранел. И така до 2006 г., когато Памела си отива от този свят.

"Отиде си тихо", спомня си капитанът.

Снимка: Reuters

Сега той живее заедно с дъщеря си Хана и семейството ѝ - съпруга ѝ и трите им деца. Том обаче спазва строг режим и сам се грижи за себе си. Става всяка сутрин в 6:30 ч., приготвя всичките си ястия сам, а вечер от време на време си позволява чаша вино. Обича да чете вестник, да гледа телевизия и не пропуска да поспи следобед.

"Хората се справят добре със ситуацията. Някой от тях се страхуват, че ще се разболеят, но е важно да погледнем оптимистично и да си помислим как ще отмине. Аз поне нямам време за боледуване", категоричен е Том.

bTV призовава: останете си вкъщи!