на живо

Везенков най-добър в първия мач на "Олимпиакос" в Евролигата

Българинът наниза 13 точки при победата над "Химки"

Facebook

Точно година и 10 дни след последния си силен мач за "Барселона" в Евролигата, Александър Везенков напомни по елегантен, но категоричен начин, че за него тепърва ще се говори в баскетболна Европа.

Българинът бе избран за Играч на двубоя при разгромната победа на неговия "Олимпиакос" над един от най-скъпите баскетболни отбори на Стария континент - "Химки" Московски регион с 87:66 като гост в Москва на старта на новия сезон в Евролигата.

23-годишното крило бе във вихъра си с 13 точки (4/6 за 2 точки, 1/1 от тройката, 2/2 наказателни удари), 4 борби, 2 асистенции, една открадната топка и коефициент на полезно действие от 19 пункта за 17 минути престой на терена пред 7000 зрители в малко познатия град Митишчи.

Така Везенков затвърди впечатленията, че с трансфера си в "Олимпиакос", отваря нова страница в кариерата си след горчивия сезон в "Барса", където през последната година бе закотвен на пейката от сръбския специалист Светислав Пешич. В Гърция обаче той работи с един от най-добрите треньори в Европа - Дейвид Блат - ученик на легендата Пини Гершон, 3-кратен шампион в Евролигата (2 пъти като помощник и веднъж като старши-треньор) с Макаби и европейски шампион като селекционер на националния отбор на Русия.

„Това е новият "Олимпиакос". Едва началото на сезона е. Радостното е, че се раздадохме в защита и си подавахме добре топката. От тук нататък трябва още упорита работа. Единственото, което знаем е, че трябва да играем здраво“, категоричен бе той.

„Тренирах много през лятото и успях да прочистя главата си. Чувствам се добре в отбора. Щастливи сме, че започнахме с победа, но до края на сезона има още 29 мача“, завърши българинът.

Тези 13 точки за Везенков срещу "Химки" са второто най-добро постижение в кариерата му в Евролигата. Само веднъж той е вкарвал повече на мач в надпреварата: на 2-ри октомври 2017 г. нашето момче отбелязва 18 за "Барселона" срещу "Галатасарай"