на живо

Везенков: В "Барса" осъзнаха колко е важно да играя за националния (ВИДЕО)

"Амбициран съм да се трудя и да си върна позицията в отбора", каза първият българин, избран в драфта на НБА

bTV

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков разкри, че в "Барселона" са проявили разбиране към желанието му да играе за националния отбор от квалификациите за световно първенство в Китай през 2019 г. срещу Финландия на 24 ноември в Ботевград и Исландия на 27 ноември.

"Беше много трудна седмица. Искам да благодаря на "Барселона", на треньора, на ръководството, че ме пуснаха да дойда да играя и осъзнаха колко важни за мен са тези двубои. Благодаря на семейството ми, на всички приятели, които бяха до мен, защото беше една различна и много трудна седмица", заяви първият българин, избран в драфта на НБА от "Бруклин Нетс".

"Говорих с "Барселона", те говориха с мен. До последно чакахме да видим дали някой ще е контузен, дали ще има проблеми, но треньорът и ръководството много помогнаха. Говорихме почти всеки ден. И те искаха да ме пуснат. Осъзнаха колко важно за мен е психологически и баскетболно. Мисля, че това е най-важното решение. Аз съм много мотивиран и амбициран. Виждам как тренират момчетата. Не трябва нито да има напрежение, нито да се "пренавиваме". Отиваме да играем. Мисля, че ще изиграем добри мачове.", добави той.

Везенков не получава достатъчно шансове за изява в последните мачове на каталунците.

"Проведох много разговори с ръководството и треньора. Желанието ми да играя за България беше много голямо и, ако не се беше случило, не знам как бих го приел. Без помощта на "Барселона" нямаше как да стане. Продължавам да тренирам и съм абсолютно готов. Не съм играл само 2 седмици, но съм готов за битка. От тук нататък само треньорът си решава. Има много нови играчи на моята позиция. Говор с ръководството, доволни са от мен, но това е баскетбола, това е спорта - в този труден момент трябва да покажа характер и това ме амбицира да продължавам да работя, да се трудя и да си върна позицията", заяви той.