на живо

Вилфредо Леон ще зарадва българските фенове на бенефиса на Владимир Николов

Звездата на съвременния волейбол ще се включи в "Отбора на звездите"

fivb.com

Една от най-големите звезди на съвременния волейбол - Вилфредо Леон ще бъде гост на бенефисния мач на капитана на националния тим Владимир Николов. Кубинецът с полски паспорт ще се присъедини към "Отбора на звездите", който ще се изправи срещу момчетата на Пламен Константинов.

22-годишният Леон, който е съотборник на либерото Теодор Салпаров в руския шампион Зенит (Казан), е смятан за една от най-големите надежди на световния волейбол.

Снимка: fivb.com

Той изиграва първия си мач с мъжкия национален отбор на Куба едва 14-годишен и става най-младият волейболист, играл на такова ниво. През 2013 г. заедно с Йоандри Диас са извадени от състава, защото опитват да подпишат договори с чуждестранни клубове – политика, която не се приема от Кубинската волейболна федерация. Така ангажиментите към родината му приключват.

След тези събития Вилфредо отива в Полша, където една година тренира с шампиона на страната Асеко Ресовия (Жешув). Впоследствие волейболистът подписва с руския гранд Зенит (Казан), като миналия сезон отборът спечели заветната тройна корона - шампиони на Русия, Купата на страната и трофея от Шампионска лига. Кубинската звезда бе най-резултатен във финала за Купата на Русия. Той спечели наградата за най-полезн играч в Шампионската лига. В руското първенство Леон записа 94 точки в четири мача от финалната серия.

Снимка: CEV

През последните месеци се заговори, че Леон може да заиграе за световните шампиони от "Дружина полска", след като получи полско гражданство.

„С Вилфредо не сме били съотборници, но предвид средната възраст на останалите участници в отбора на звездите, Леон определено ще внесе необходимата свежест и атрактивност.“, похвали госта си Владимир Николов.

Кубинецът ще се присъедини към Никола Гърбич и Христо Златанов в "Отбора на звездите", а негов наставник за мача ще бъде треньорът му в Зенит - Владимир Алекно.

Бенефисният мач на Владимир Николов ще се състои на 8 май в София.