на живо

"Виляреал" срещу "Манчестър Юнайтед" във финала на Лига Европа (ВИДЕО)

Спорът за трофея е на 26 май в Гданск (Полша)

"Виляреал" и "Манчестър Юнайтед" са финалистите в Лига Европа през този сезон! "Юнайтед" стигна до спора за трофея, въпреки че отстъпи с 2:3 като гост на "Рома" в реванша между двата тима. "Червените дяволи" продължават напред с общ резултат 8:5, благодарение на победата с 6:2 у дома в първата среща.

Сблъсъкът е вторият най-резултатен в полуфиналите на европейски клубен турнир. №1 продължава да бъде победата на "Айнтрахт" Франкфурт над "Рейнджърс" с общ 12:4 през сезон 1959/1960.

Снимка: Getty Images

На "Стадио Олимпико" в Рим англичаните водеха на почивката след гол на Единсон Кавани в 39'. "Вълците" обаче стигнаха до обрат през втората част, осъществен в рамките само на 3 минути между 57' и 60', с попадения на Един Джеко и Браян Кристанте.

В 68' Кавани изравни, възползвайки се от подаване на Бруно Фернандеш. Уругвайският нападател, който се разписа и в мача на "Олд Трафорд", е първият с повече от две попадения в европейски полуфинален сблъсък от сезон 1985/1986 насам. Тогава същото прави Клаус Алофс за "Кьолн" срещу "Варегем".

"Рома" стигна до успеха в 83', когато влезлият като смяна дебютант Никола Залевски стреля, топката се отклони от Алекс Телес и влетя в мрежата зад Давид Де Хеа.

В крайна сметка "Юнайтед" е на осмия си финал в евротурнирите. От английските отбори единствено "Ливърпул" е с повече - 14.

Снимка: Getty Images

В другия реванш "Виляреал" удържа нулево равенство при визитата си на "Арсенал" и се класира за финала с общ резултат 2:1.

На "Емиратс Стейдиъм" "артилеристите" владееха инициативата, но пропиляха и малкото добри положения, които създадоха. При две от тях тимът на Микел Артета бе спрян от гредите след удари на капитана Пиер-Емерик Обамеянг - в 27' и 79'.

Така "Арсенал" не успя да оформи изцяло английски финал в Лига Европа, какъвто предстои в Шампионската лига. За най-ценния футболен трофей на Стария континент ще спорят "Манчестър Сити" и "Челси".

"Aрсенал" бе елиминиран от бившия си мениджър Унай Емери и няма да играе финал нито в Англия, нито в евротурнирите за първи път от 2016 г. През сезон 2016/2017 "топчиите" стигнаха до спора за ФА Къп, през 2017/2018 за Купата на лигата, през 2018/2019 в Лига Европа, а през миналия - също за ФА Къп.

Снимка: Getty Images