на живо

Вирусът "Зика" отказа Симона Халеп и Милош Раонич от Олимпийските игри

Двамата топ тенисисти няма да пътуват за Рио де Жанейро

Getty Images

Номер пет в световната ранглиста на женския тенис - Симона Халеп, и седмият в подреждането при мъжете в момента - Милош Раонич, отказаха участие на Олимпийските игри в Рио, които започват след по-малко от месец. Причината е, че и двамата се страхуват от заразяване с вируса "Зика".

Румънската тенисистка съобщи за своето решение в социалните мрежи и разкри, че се е консултирала с лекари.

"Семейството е най-важното нещо за мен, за това не мога да рискувам да нямам възможност да създам свое, след като приключа с тенис кариерата си. Знам, че Олимпийските игри са важни и наистина съжалявам, че трябва да се откажа при такива условия", написа тя и пожела успех на румънската делегация в Бразилия.

Схемата при мъжете също остана без един от фаворитите. Милош Раонич, който преди дни загуби финала на "Уимбълдън" от Анди Мъри, обяви, че след разговори със семейството и треньорите си е взел тежкото решение да не е част от делегацията на Канада за Олимпийските игри.

Двамата тенисисти са първите представители на този спорт в Рио, които отказват участие заради вируса. "Зика" предизвиква тежко увреждания на човешкия ембрион, включително микроцефалия.

Голяма част от голфърите, чийто спорт се завръща в програмата на Олимпийските игри след 100 години, отказаха своето участие в Бразилия заради страх от заболяване.