на живо

Висшата лига къса договорите с Русия?

Жест на солидарност към Украйна

Reuters

Ръководството на Висшата лига обмисля да прекрати излъчването на мачовете от първенството в Русия. Предстои обсъждане с представители на клубовете, пишат медии на Острова.

Договорът за излъчването в Русия е с Rambler Media, която е собственост на Сбербанк. До изтичането на контракта остават три месеца, а сумата за настоящия сезон вече е платена.

От следващия сезон в сила влиза нов, шестгодишен договор на стойност 41 млн. паунда с Match TV, която е собственост на "Газпром Медиа". Ще се провери какви са възможностите за прекратяване и на този договор.

"Бих искал хората в Русия да усетят силата на чувствата във Висшата лига и в английския футбол този уикенд. Разглеждаме договорите много внимателно заради условията за прекъсване или прекратяване предвид сегашните обстоятелства", каза изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс.

Снимка: Reuters

В предстоящите срещи е планирано да има послания в подкрепа на Украйна. Освен това капитаните на отборите от Висшата лига ще носят ленти в цветовете на украинското знаме. 

На екрани на стадионите пък ще бъде поставен надписът "Футболът е обединен" на фона на знамето на Украйна.

Междувременно английски медии съобщиха, че Китай възнамерява да спре излъчването на мачовете от Висшата лига заради посланията в подкрепа и солидарност към Украйна.