на живо

Владимир Дубов остана без медал в Рио

Българският състезател в свободния стил борба до 57 кг отстъпи в битката за бронза

Българският състезател в свободния стил борба до 57 кг Владимир Дубов загуби с 4:5 от Хаджи Алиев (Азербайджан) и не успя да спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио.

Българинът започна отлично и поведе с 4:0, но съперникът му бързо върна две точки с пренасяне. Последва стъпване на Дубов извън тепиха и първата част завърши при резултат 4:3. Последва обрат и Алиев, който беше сочен като един от фаворитите за златото в тази категория, записа успех с туш минута и десет секунди преди края на втората част.

Алиев е действащ световен шампион в кат. до 61 кг. Освен златото в Лас Вегас от миналата година, той има такова и от шампионата на планетата в Ташкент през 2014 г, както и редица други отличия, сред който сребро от олимпийските игри в Лондон през 2014 г.

Преди това Дубов с лекота пребори последователно Дейниъл Денис (САЩ) и Иван Гуйдя (Румъния). Българинът спечели и двете срещи с технически туш, като прекара на тепиха общо три минути и половина.

На осминафинал Дубов не остави никакви шансове на американеца Денис, записвайки успех с категоричното 11:0. Победата дойде за минута и 25 секунди. Дубов следеше внимателно пристъпването напред на противника и се възползва от това, че след първата си стъпка Денис поставя десния си крак плътно до левия. Българският национал се възползва от неточността в играта на американеца и с няколко поредни пренасяния приключи двубоя при 10:0, с технически туш.От щаба на Денис оспорваха решението, но с неуспех и американецът беше наказан с още една точка за крайното 11:0.

На четвъртфинала Дубов срещна състезаващия се за Румъния Иван Гуйдя, брат на бившия български национал Анатолий Гуйдя. Това не трогна Дубов, който подложи съперника си на същата наказателна акция - 10:0 и туш. Разликата е, че Гуйдя се задържа малко повече на тепиха - 2 мин.

В полуфиналите обаче Дубов се сблъска с актуалния световен шампион в тази категория – грузинецът Владимир Хинчегшвили. Състезателят ни даде всичко от себе си и поведе с 4:0, но в крайна сметка допусна обрат и поражение с 4:8.

Най-доброто постижение в кариерата на Дубов остава сребърният медал в кат. до 60 кг от световното първенство в Будапеща през 2013 г. Той има и сребро от европейското първенство в Тбилиси същата година, както и бронз на световното в Лас Вегас през 2015 г.

Така България продължава да има само едно завоювано отличие в Рио. По-рано тази седмица представителката ни в кат. до 48 кг борбата Елица Янкова се окичи с бронзов медал.