на живо

Владимир Памуков: Смятам завръщането на Михайлов за плод на политическата обстановка

"Надявах се да убедят Стилиян Петров да се кандидатира за президент на БФС"

Владимир Памуков: Смятам завръщането на Михайлов за плод на политическата обстановка

Един от най-опитните спортни журналисти в България - Владимир Памуков, гостува в предаването "120 минути" по bTV, за да коментира оттеглената оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС и бъдещето на родния футбол. Според Памуков, който е съавтор на биографичната книга на Христо Стоичков заедно с Камата, завръщането на Борислав Михайлов е плод на политическата обстановка в страната.

Памуков приветства заявеното от Димитър Бербатов желание да управлява БФС, но сподели, че се е надявал Стилиян Петров да се кандидатира за президентския пост.

"Оставка на оставката си е български патент, който разиграваме. Това е един сериал - "Боянски футболни ливади", който е безкраен. На футбола ни поне може и да падна нивото, но на сериали сме ОК, те се движат постоянно, държат някакъв интерес на публиката. Въпросът е докога ще ѝ писне само със сериали, кога ще дойде време за истинските мачове отново да гледаме.", заяви спортният журналист, отразявал цели 7 световни първенства.

"Това са т. нар. "футболни хора" със своите лобита, със своята борба за власт. Никой не трябва да ги подценява, защото те могат да те въртят като Кубчето на Рубик, особено когато се налага за финансови интереси, за спонсориране на футбола, появи се богат човек."

Снимка: Lap.bg

"Боби Михайлов се завръща да довърши това, което е започнал. Аз се надявам, че в тези 18 месеца в оставка е сканирал ситуацията и е разбрал, че ако се върне само за реваншизъм и да разчиства сметки - това ще бъде пагубно. Лечков ми каза, че в деня на оставката на Михайлов, което е след злополучния мач с Англия и расисткия скандал, той е имал насрочена среща със спортния министър Красен Кралев, за да се даде ход на програмата за детско-юношеския футбол в България, включваща 17 млн. лв от държавата, 3 млн. лв от Българския футболен съюз (БФС), като там е разковничето - чрез футболните школи към отделните клубове - стават самостоятелни юридически лица и парите, които се дават от държавата, са подмониторни. Отчет, отид, всичко, което се случва - ще бъде така. С тенденция във времето УЕФА да увеличи приходите към този проект, като се види, че се прави нещо. Ако това се случи, е последният влак за българския футбол да излезе от блатото, защото България има таланти."

Снимка: Lap.bg

"Според мен завръщането на Боби Михайлов не е режисирано, а плод на политическата обстановка в България. Хаос е и всеки си прави каквото си иска. Всички забранени песни и танци сега са на мода, без да има последици. Това ще продължи на фона на политическите събития."

"Бербатов най-сетне се престраши да се кандидатира. Трябва да го приветстваме, че слезе при хората. Не тайна, че има репутацията на човек, който не комуникира много с околните. Навремето дори някои треньори се жалваха, че като мегазвезда спрямо другите им е обръщал по-малко внимание. Имам своите резерви, защото той е абсолютен новобранец на това поле, а футболът е много ветровито място. Ще се сблъскаш с олигарси, със статуквото, което не е лицеприятно. Трябва да имаш контакти. Той каза, че ще обиколи до конгреса, насрочен за 25 юни, над 500 клуба. Аз си викам "Личен рекорд ще направи по общуване!". Аз много се надявах да убедят Стилиян Петров да се кандидатира, защото той като капитан беше комуникативен с хората, голям обединител, има опит около фондацията си.", каза още Памуков.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos