на живо

Владимир Путин: Хакерите разкриха нечестното и лицемерно решение на УАДА (ВИДЕО)

Руският президент прие параолимпийците, които не бяха допуснати до участие в Рио

kremlin.ru

"Не приветствам действията на хакерите, но благодарение на тях стана ясно, че спортисти, участвали на олимпийските игри и които са напълно здрави, приемат забранени препарати, които им дават преимущество в състезанията. Нашите параолимпийци, без каквато и да е логична причина, без да бъдат подозирани в използването на подобни вещества, бяха отстранени от игрите. Без съмнение това решение е нечестно, лицемерно и страхливо". Така коментира действията на хакерската група "Fancy Bears" президентът на Русия - Владимир Путин.

Руските хакери успяха да проникнат в системата на Световната антидопингова асоциация и да публикуват медицинските доклади на спортисти. Според документите, на атлетите е разрешено използването на определено количество забранени вещества.

Снимка: kremlin.ru

Параолимпийкските състезатели на Русия пък получиха пълна забрана за участие на игрите в Рио де Жанейро заради системно нарушаване на допинг правилата.

"Вие показахте, че руските параолимпийци са хора с твърда воля и железен характер и винаги ще бъдат сред лидерите в световния спорт. За това говорят и откритите всерусийски игри, на които вие подобрихте десетки световни рекорди", похвали спортистите Путин.

Той заяви, че форумът, който се проведе като алтернатива на параолимпийските състезания в Рио, ще се превърне в традиция и връчи почетни грамоти на шампионите за силен дух и воля за победа.