на живо

Владимир Путин: Победата, постигната без руска конкуренция, ще има друг вкус

"Нашите атлети станаха жертва на двойни стандарти", каза руският държавен глава

kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин пожела успех на спортистите, които ще представят страната на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

На церемония днес той прие делегацията на Русия, както и атлетите, на които МОК забрани участие в игрите в Бразилия.

"Отстраняването на руските лекоатлети е удар по международния спорт и олимпийските игри. Всяка победа, постигната без конкуренция на руски атлети, ще има друг вкус и вашите колеги добре го знаят", каза Путин.

"Незаслужено пострадаха толкова много спортисти, срещу които нямаше конкретни обвинения. Тяхното отсъствие няма как да не понижи конкуренцията на игрите. Едно е да се състезаваш с равни по сила съперници, а съвсем друго - с тези, с по-ниска класа.

Недалновидните политици не оставиха спорта намира. Той има за цел да сближи народите, да изглади противоречията между страните. Настоящата ситуация обаче излезе извън рамките на правилата, а и на здравия разум.

Снимка: kremlin.ru

Целенасочената кампания, на която станаха жертва нашите атлети е пълна със двойни стандарти, непривични за спорта. Това е една несправедливост. Международният олимпийски комитет успя да внесе разкол в олимпийското движение с това решение", каза президентът на Русия, цитиран от "ТАСС".

Преди да посетят Владимир Путин, руските спортисти поднесоха венци на паметника на незнайния войн в Москва, а след това се отправиха към храм "Христос Спасител, където беше отслужен молебен за здраве и успех.