на живо

Влахович изостави детската си мечта, а сега струва 75 млн. евро

Новата сръбска звезда хич не искал да се занимава с футбол

Reuters

"Какъв искаш да станеш като пораснеш?" - въпрос, който всеки от нас е чувал поне веднъж. Вероятно повечето футболни звезди в днешно време още от невръстните си години са се представяли с фланелката на любимия си отбор, с важен трофей в ръце.

Но това не важи за един от най-обсъжданите играчи днес. Душан Влахович вероятно е постигнал целта си - да играе на високо ниво, да подобрява рекорди, а "Ювентус" да платят за него 75 млн. евро на "Фиорентина". Следвайки пътя към футболните висини обаче той изостави детската си мечта, която няма нищо общо с топката. 

Снимка: Reuters

Като малък Душан искал да бъде... стоматолог. Също като майка си Сладжана!

Футболистът всъщност е от семейство на лекари. И баща му Милош се занимава с медицина. 

Влахович се ражда в Белград на 28 януари 2000 г. Майка му и баща му преживяват кървавото разпадане на бивша Югославия. Сръбски източници твърдят, че семейството е живяло в Косово, но са принудени да си търсят друг дом заради войната. Първо се местят в Черна гора, а след това в столицата на Сърбия. 

Футболистът има по-малка сестра - Анджела, която обаче ревниво пази. Всъщност Влахович не си пада много по разкриването на факти за личния си живот. Медиите го свързваха с дъщерята на известния певец Миле Китич - Елена, но за други негови връзки не знаем. 

Ясно е обаче, че той започва футболния си път в школата "Алтина" в Земун. Там играе с момчета, които са с 2-3 години по-големи от него. 

През 2014 г. облича за първи път фланелката на своя любим "Партизан". И тогава приключва мечтата му да бъде зъболекар.

"Когато станах част от мъжкия отбор, се наложи да се простя с тази идея", казва той. 

Иначе семейството подкрепя Влахович, който паралелно обръща достатъчно внимание и на тренировките, и на биологията. Може би тя му е помогнала да бъде перфекционист.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DV9 (@vlahovicdusan)

Няма да видите снимки на нападателя от белградски "кафани" или дискотеки. Той е наясно как се гради имидж. В профила му в социалните мрежи има само... футбол. И тук-там някое селфи. 

Слуховете гласят, че основа роля за трансфера на Влахович от "Партизан" във "Фиорентина" през 2018 г. играе... Валери Божинов. Българинът също е част от сръбския гранд и е впечатлен от уменията на младока и от самочувствието му.

Снимка: Instagram

"Влахович беше луд, наистина луд. Казваше ми: "Аз съм Златан Ибрахимович от Белград, ще играя за най-силните клубове". Арогантността му ми харесваше", разказа Божинов пред италиански медии.

За "виолетовите" Влахович блести! В 107 мача има 49 гола, а през 2021 г. изравни рекорда на Кристиано Роналдо за най-много попадения в Серия "А" за календарна година - 33. 

И някак неусетно облече именно неговата фланелка в "Ювентус". Е, поне така твърдят слуховете. Според медии в Италия трансферът на сърбина в клуба от Торино е сигурен и само карантината заради коронавирус го бави. Цената е 75 млн. евро! Скромно на фона на бомбастичните трансфери за световни звезди, но доста впечатляващо предвид финансовата криза заради пандемията и 22-годишната възраст на Влахович. 

Снимка: Instagram

Е, не липсваха и драми, като при всяка такава голяма сделка. Емоционалните фенове на "Фиорентина" хич не се радват на продажбата на футболиста. За тях той е персона нон грата от момента, в който заяви, че трудът му трябва да се заплаща повече, а след това отхвърли щедри оферти.