на живо

Властта обмисля затваряне на стадионите

Първи реакции след положителните проби в родния футбол

Властта обмисля затваряне на стадионите

До няколко дни стадионите у нас могат да бъдат затворени за публика, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънредна пресконференция.

Причината е увеличеният брой на заразени с COVID-19 през последните дни, сред които и на представители на родния футбол.

По-рано днес стана ясно, че 16 души от "Черно море" - футболисти и служители, са дали положителни проби, а в отбора на "Царско село" (който преди дни се изправи срещу варненския тим) инфектираните са четирима.

"Имаме информация за 15 души от целия екип на "Черно море", че са положителни за COVID-19. Първата информация дойде вчера по обяд за 5 футболисти, за треньора и масажиста. След това привечер получихме информация за още 8 човека", каза Ананиев.

"Има четирима човека и от "Царско село". Единият е играл на терена, а другите не са влезли", добави той.

"Ако този процес се задълбочи, може да предприемем мерки за игра на футболни мачове без публика", продължи министърът: "По всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач. Ако има влошаване на показателя, в следващите дни ще предприемем такива мерки."

"Когато открием, че има заразен футболист, го отделяме, а останалите ги тестваме веднага. След това от 24 до 48 часа преди мача тестваме целия отбор отново", уточни още Кирил Ананиев.

Още миналата седмица преди финала за Купата на България, на който бяха допуснати 12 000 зрители, властите бяха категорични, че при неспазването на мерките за социална дистанция ще има сериозни глоби и е възможно да бъде забранено присъствие на фенове по трибуните. 

Заради видимо неспазване на мерките, след финала, спечелен от "Локомотив" Пловдив, организаторът на мероприятието, както и частната фирма, отговаряща за следенето на предписанията, бяха глобени с по 3000 лв.