на живо

Вместо станозолол: Спортни постижения се постигат с правилно хранене

Препаратът се използвал през Първата световна война и при лечение на анемия, разясни Белчо Христов

Вместо станозолол: Спортни постижения се постигат с правилно хранене

Добри спортни постижения са възможни без допинг и без архаичния станозолол. В това е убеден Белчо Христов - дипломиран биолог и един от най-добрите диетолози и фитнес треньори у нас. 

През седмицата, след разследване на bTV стана ясно, че трима национали в плуването са дали положителни допинг проби за веществото. Все още не е ясно как Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са приели станозолола. Първоначално от федерацията заявиха, че 18-годишните момчета са действали на своя глава. Те отрекоха и разказаха как се приемат таблетките по време на подготовка - разпределени от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки по над 30 хапчета.

"Скандалът е една неприятна последица, която ще остави едни неприятни психо-биологични емоции в атлетите и родителите на тези деца. Искам да успокоя родителите, че могат да вярват, че техните деца без допинг може да постигнат големи спортни постижения. Науката го е доказала! През последните 15 години правя точно това с индивидуални атлети, които ме търсят. С тях постигам забележителни резултати, включително с плувците, на които менторствам. Желанието ми е атлетите да обръщат повече внимание на храненето си, да разберат значението на думата "гликоген" и да вярват в своите собствени възможности", убеден е Христов.

Той разказа, че въпросното вещество е добре познато, но и остаряло. Използвало се е през 60-те години на ХХ век, а по време на Първата световна война е давано на войниците, за да бъдат по-издръжливи.

"Станозололът е лекарствен продукт. През 60-те години на ХХ век навлиза в спортните среди много активно като допинг. То помага на хора с анемия. Използван е още по времето на Първата световна война, за да повдига бойния дух на фронтовата линия. Това е един от "меките" продукти, но ще се въздържа от детайлите, за да не правя реклама на самия продукт.", каза Христов.

Като един от най-добрите в своята област, той отрича употребата на допинг. Методите за постигане на добри резултати са други - правилно хранене и възстановяване, а не опасни продукти.

"Аз съм противник на допинга. Моето верую е с натурално хранене, възстановяване и правилно процедиране. Възстановителните процеси, спортното дълголетие, идват от правилното клетъчно хранене", заяви Христов.