на живо

Вместо за мач, за тестове: Тенисистите в Мелбърн на опашки за PCR

Срещите в Австралия са отменени. Жребият за Откритото първенство на Австралия - също

Reuters

Вместо да се стичат към кортовете в Мелбърн, най-добрите тенисисти в света се редят на опашка, за да си направят PCR тестове. След като вчера (3 февруари) стана ясно, че служител на един от хотелите, в които са настанени звездите, е дал положителна проба за коронавирус, всички срещи от шестте турнира, които предшестват Откритото първенство на Австралия, бяха отменени.

В четвъртък (4 февруари) тенис мачове в Мелбърн няма да има. Отменен е и жребият за основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем, който трябва да започне на 8 февруари. При добър развой на събитията - тоест всички тенисисти да дадат отрицателни тестове, срещите ще се проведат на 5 февруари. Жребият също.

Снимка: Reuters

Промяната засегна и Григор Димитров, който днес трябваше да играе срещу Алексей Попирин във втория кръг на "Murray River Open". Той започна годината с победа над Андрю Харис.

Тъй като заразеният служител е работил в хотела, в който са настанени българският тенисист и приятелката му Лолита Османова, Григор също трябва да се тества. Той беше заразен с вируса през лятото на 2020 г. Заради положителната му проба беше отменен турнирът "Адриа Къп" в страните от бивша Югославия, организиран от Новак Джокович. 

Снимка: Getty Images

Димитров даде отрицателна проба няколко седмици по-късно, но заяви, че заразата е повлияла на спортната му форма и се е чувствал изключително зле през този период.

Снимка: Reuters

Организаторите на Откритото първенство на Австралия успокоиха, че нямат намерение да отменят турнира и той трябва да се проведе по план. Според тях вероятността някой от участниците да е заразен е малка. Всички те преминаха през задължителна карантина преди турнирите, като част от тях нямаха право да излизат от стаите си. Григор Димитров бе сред малцината, които можеха да тренират, но при строга програма и само с определени колеги.

Резултатите от тестовете би трябвало да са ясни до края на деня, а след това да се разбере как ще бъде съчетана програмата на турнирите.

Снимка: Reuters