на живо

"Дядо ми се обръща в гроба": Внукът на Бил Шенкли иска премахване на статуята

Реакциите срещу Суперлигата продължават

Внукът на най-известния мениджър в историята на "Ливърпул" Бил Шенкли иска статуята на дядо му да бъде премахната от "Анфийлд". 39-годишният Крис Карлайн е отвратен от предателството на американските собственици и е убеден, че "дядо му се обръща в гроба".

Шотландецът Бил Шенкли превръща "Ливърпул" в европейски колос през 60-те и 70-те години и истинско страшилище за съперниците, а неговият състав е сред най-обичаните от привържениците на тима.

"Ужасен съм и съм отвратен. Когато говорите за футболен клуб "Ливърпул" и неговите история и корени, можете да споменете седем, осем или девет цитата на дядо ми, които са подходящи за настоящата ситуация. Написани са в книгата му, а неговото желание е да приближи футболния клуб до феновете, както и феновете до футболния клуб. Той успя да го направи", коментира внукът на Шенкли.

"Сигурен съм, че той се обръща в гроба си при сегашната ситуация. Предвид това, което се случва, с радост бих видял премахването на статуята от "Анфийлд". Това, което най-много боли, е, че "Ливърпул" е клуб с история и традиции, създадени от него, за да се правят нещата по правилния начин. Да бъде един от шестте клуба, настояващи за този ход, е абсолютно недопустимо", каза още разочарованият наследник на великия Бил Шенкли.

"На паметника му пише "Той зарадва хората", той направи точно това. Дядо видя като своя мисия да даде на трудолюбивите фенове някакво психическо освобождаване в края на шестдневната работна седмица. Искаше да им донесе радост като награда за упоритата им работа и очевидно постигна това. Тази нова надпревара противоречи на този дух", добавя Крис Карлайн.

Бил Шенкли поема "Ливърпул" на 1 декември 1959 година, когато мърсисайдци се лутат във втора дивизия. След пристигането си на "Анфийлд" печели три титли, вдига два пъти ФА Къп и Купата на УЕФА. Но най-важният успех на Бил Шенкли е, че създава традициите, които се спазват и до днес.

Снимка: Twitter

Отново той поставя надписа "Това е "Анфийлд" над тунела за излизане на отборите към терена, който и до ден днешен футболистите пипат за късмет преди всеки мач.

Статуята му пред трибуната "КОП" е в типичната за него поза - с разперени широко встрани ръце и стиснати юмруци. Така Шенкли празнува всяка победа и купа с "Ливърпул".

Снимка: Reuters

Феновете на "червените" са меко казано бесни от създаването на европейската Суперлига и участието на любимия им тим в сформирането турнира. След обявяването на новината, те опънаха банери на оградата пред "Анфийлд", а част от фенските фракции дори обявиха, че ще премахнат знамената и плакатите си от легендарната трибуна "КОП".

След равенството с "Лийдс" (1:1) мениджърът Юрген Клоп пък заяви, че собствениците не са искали мнението му.