на живо

Водачът в ранглистата е аут от Световното първенство по дартс

Световният №1 напусна турнира още в трети кръг

Getty Images/Guliver Photos

Настоящият лидер в световната ранглиста по дартс – Майкъл ван Гервен – отпадна в третия кръг на Световното първенство. В може би най-завързания и същевременно изпълнен с качествени изпълнения двубой от тазгодишното издание на турнира дотук, холандецът загуби от своя сънародник – Реймънд ван Барневелд. 48-годишният състезател, известен в света на дартса под прозвището "Барни", се наложи над ван Гервен с 4:3 сета.

Двубоят между двамата холандци оправда очакванията на феновете за зрелищен сблъсък. В срещата бяха регистрирани общо 18 максимума (11 за "могъщият Майк" и 7 за ван Барневелд), един максимален "чекаут" (170) в сметката на ван Гервен, като в петия сет той имаше шанс за "финиш с 9 дарта", но допусна грешка при осмото хвърляне. Двамата успяха да си разменят по 5 пробива, а ван Гервен постигна най-високия среден актив за хвърляне в историята на Световното първенство по дартс, с който играч е загубил мач – 105.78.

Въпреки статистически по-добрата си успеваемост при хвърлянията по двойните сектори – 43%, за сметка на 33% за "Барни", след края на срещата ван Гервен сподели, че именно неточности там са решили срещата в полза на неговия противник:

"Не мога да си позволя толкова много грешки в двойните, когато играя срещу Барневелд. Ще се подготвя за следващата година, но отпадане от световното, особено на такъв етап, е изключително болезнено."

Реймънд ван Барневелд от своя страна изрази аргументацията си относно своята победа срещу световния №1:

"Когато си на върха е трудно да следиш изявите на 16-тия в ранглистата, но когато си 16-ти си мислиш само как да победиш този на върха."

В следващия си двубой от Световното първенство по дартс "Барни" ще се изправи срещу осмия в ранглистата – Майкъл Смит. Срещата, която ще се проведе на 1 януари 2016г., е част от четвъртфиналната фаза на турнира.