на живо

Волейболни легенди прогнозират зрелищно дерби между "Левски" и ЦСКА

"Мачът в "Арена Армеец" е крачка към повдигането на нивото и създаването на интерес сред феновете", заяви Христо Илиев

Facebook

Зрелищно дерби между волейболните "Левски" и ЦСКА предричат легендите на двата клуба - Христо Илиев и Димитър Златанов. Двамата си спомниха съперничеството си от двете страни на мрежата пред официалния профил на "сините" във Фейсбук.

"Винаги е имало заряд. Аз като дойдох в ЦСКА, тогавашният "Левски" Спартак беше много силен отбор с изявени състезатели – Симо Сръндев, Кирил Иванов, Сиси Александров, Ангел Ангелов, Живко Живков, Тошко Тодоров, Пепи Кръчмаров и други. Всичките бяха над 195 см високи, докато ние имахме и по-ниски. Осъзнахме, че единственият шанс, който имаме, е да заложим на бърза игра с повече комбинации и така да ги изненадаме", спомня си единственият български представител във волейболната Зала на славата и европейски клубен шампион с "червените" от 1969 г. - Димитър Златанов.

"По онова време се пълнеха всички зали, в които играехме. Независимо дали е в Русе, Монтана, Кърджали, Перник или София. Но специално на мачовете "Левски" – ЦСКА винаги в залата идваха и футболните отбори. А феновете на практика бяха едни и същи, които подкрепяха дадения клуб и различните му отбори – по футбол, волейбол, баскетбол и т.н. Това беше много хубаво. Зала „Христо Ботев” се пълнеше докрай на нашите мачове, а ние играехме 4-5 пъти годишно", допълни той.

Снимка: Facebook

Христо Илиев пък е убеден, че решението мачът да се играе в най-голямата столична спортна зала  -"Арена Армеец", ще се отрази добре на целия спорт.

"Това е крачка към повдигането на нивото и създаването на интерес сред феновете. „Арена Армеец” се обособи от 2012 г. досега като мястото, в което националният ни отбор играе. На европейското първенство цяла България се вълнуваше с мачовете там. "Левски" и ЦСКА със сигурност ще предложат интрига, която да привлече зрителите. Важно е обаче и двата отбора да покажат високо ниво на волейбол, защото само като има изпълнители, ще има и зрители. Състезателите на двата отбора трябва да осъзнаят, че имат отговорност пред своите фенове", категоричен е бившият треньор на "сините".

Въпреки че са конкуренти на игрището, двамата успяват да изградят силно приятелство и често могат да бъдат забелязани да седят един до друг на трибуните. Илиев разкрива, че често критикуват настоящите герои в дербито.

"Критични сме, защото искаме да видим нещо в тези мачове. Волейболът не е само блъскане, това е спорт, в който трябва мисъл. Да имаш цел, да опиташ да надиграеш съперника. Много е важен и техническият арсенал, с който разполагат играчите. Не е достатъчно само да скачаш и да забиваш силно топката. В мача трябва да покажеш колко струваш като състезател.", казва пък Златанов.

Мачът между "Левски" и ЦСКА ще се изиграе на 22 февруари. На предишната среща зрители не бяха допуснати, тъй като зала "Васил Симов" не покри изискванията за безопасност.