на живо

Волейболните ЦСКА и "Левски" се обединиха срещу Данчо Лазаров

От ЦСКА алармираха за рекет от страна на федерацията

Волейболните ЦСКА и "Левски" се обединиха срещу Данчо Лазаров

9 от 12-е клуба, които участват в елитната група на шампионата, се обединиха около желанието за свикване на извънредно Общо събрание и кардинални промени в ръководството на родната федерация.

В момента президент на централата е инж. Данчо Лазаров, който заема поста от 2001 г. насам.

"Поканихме ви тук, за да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно Общо събрание в българския волейбол и целта му е да се избере нов председател на Управителния съвет и нови членове в него. Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускане по нанадолнището безконтролно на българския волейбол. Вярваме, че имаме нужда от една федерация, която се грижи за клубовете, подпомага реално и адекватно всички работещи клубове. Една федерация, която да насочи усилията си към детско-юношеския спорт, към подрастващите. Всички вие виждате резултатите на представителните отбори. Тези резултати бяха заложени в миналото. Вярваме, че имаме нужда от една федерация, която да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана - клубове, национални отбори, спонсори и фенове", заяви президентът на "Левски" и бивш капитан на националния отбор - Владимир Николов.

Снимка: Lap.bg

Илия Динков - президентът на женския волейболен клуб "Марица", заяви, че идеята за обединението е от около година. В него влизат "Левски", ЦСКА, "Марица", "Хебър" Пазарджик, "Виктория Волей", "Добруджа 07", "Марек Юнион-Ивкони", "Пирин", "Славия" и "Черно море".

"Знаете позицията на ЦСКА през годините, тя заедно с "Марек" е била неотклонна през последните 10-15 години. Представете си докъде сме стигнали, че да се съберем толкова много. Времето е настъпило. В момента федерацията отново работи по начина по който е работила през последните години. Представители на федерацията са тръгнали да изнудват, да заплашват, но не разбират, че времето е друго. Към малките клубове е адресиран рекет. Притесняваме се, само за това се говори в малките градове, това е феномен, който се случва сега и пред нас. Само за това се говори, за натиска", сподели представителят на ЦСКА Сашо Попов.

Снимка: Lap.bg

"Ако успеем да инициираме извънредно Общо събрание, няма да бъдем реваншистки настроени, тези, които не са на масата, не значи, че са наши врагове. Всички, които работят, ще продължат да го правят. Това, че са на различна позиция в момента не означава нищо. Преди няколко години при подобна организация имаше далеч по-крути мерки, никой не работи във федерацията, никой за нищо не става. Има огромно количество клубове, които задължително трябва да продължат да работят. Малцинство са тези, които са там, само за да вдигат ръка в подкрепа на Данчо Лазаров. Ако успеем да изберем нов президент, работещите малки и големи клубове трябва да бъдат спокойни и свободни", добави той.

"Ще бъде много трудно да се свика това общо събрание. Както каза Сашо, се пращат знайни и незнайни емисари, които заплашват клубове. Предлагат се материални облаги на други такива, а най-страшното е, че на това събрание ще присъстват 30 "мъртви" клуба, които са там само да гласуват. Точната бройка ще я имаме скоро, но не са един и два, а повече от 20. Те не развиват дейност, а имат право на глас. Отправям призив към всички хора, които се занимават с волейбол. Не се страхувайте и не се поддавайте на провокации. Гласувайте за това, което мислите, че е по-добро", продължи Николов.

Снимка: Lap.bg

"130 клуба трябва да гласуват. Ясно е за какво направиха събранието на 20 декември, за да махнат Любо Ганев от УС и да не може да бъде кандидат на опозицията. Ние търсим човек върху, който да се обединим и да изпълни промяната, която искаме. Те не могат да махнат целия управителен съвет. Ние не сме достатъчно опитни като господин Лазаров в тези апаратни игри. Опитахме се и разбрахме, че тези номера ги употребява и използва перфектно. Мен лично това, което ме притеснява, е, че федерацията реално е във фалит, а човекът, който разписва всички плащания, е Данчо Лазаров. Очевидното е, че федерацията в лицето на Данчо Лазаров не се справя с управлението на финансите. Дължат се пари не само на треньори, на състезатели. Дължат се пари на клубове, на хотели, доставчици. И оправданието постоянно е: "Няма пари, няма пари", заяви още той.