на живо

Силна България изпусна да победи Русия

Допуснахме обрат, след като поведохме с 2:0

Getty Images/Guliver Photos

Българският национален отбор по волейбол изигра най-силния си мач на световното първенство в Полша, но загуби с 2:3 от фаворита в група "С" Русия. Волейболистите на Пламен Константинов поведоха с 2:0 гейма, но не успяха да нанесат първо поражение на руснаците на шампионата.

В средата на първия гейм централният блокировач Виктор Йосифов изкълчи глезен и на негово място трябваше да заиграе диагоналът Данаил Милушев, тъй като Светослав Гоцев бе оставен извън групата. Принудителната смяна не доведе до хаос в българския състав, дори напротив - отборът започна да играе още по-концентрирано и вдъхновено.

Родните национали спечелиха първата част с 25:20. Българите пренесоха ентусиазма си във втория гейм, който отново бе спечелен от отбора на Пламен Константинов с 25:23.

10-минутната пауза между втората и третата част, която е традиционна за мачовете на Мондиала, подейства освежаващо на руснаците, които се върнаха на игрището преобразени. Авансът на противниците ни стигна до 9 точки (20:11), които бяха стопени до 4 от нашите. Все пак Русия не допусна обрат в гейма и го спечели с 25:20. 

Играта в следващата част бе равностойна с леко предимство за съперниците ни. Те показаха по-голяма концентрация в края на гейма и след 25:23 пратиха мача в тайбрек.

В него инициативата отиде в ръцете на руснаците след техническото прекъсване, дошло при 8:6 в тяхна полза. Волейболистите на Андрей Воронков триумфираха с 15:11 в решителната част и избегнаха първа загуба на световното първенство.

България завърши на трето място в група "С" и продължава напред към втората фаза на Мондиала. Следващите съперници на родните национали са Бразилия (10-и септември), Германия (11-и септември), Куба (13-и септември) и Финландия (14-и септември).

В новосформираната група "F", която се състои от 8 тима, България заема петата позиция с актив от 5 точки. Те са спечелени от отбора на Константинов в мачовете с Русия, Канада и Китай, които са останалите 3 състава в група "F". За следващата фаза продължават първите три тима в крайното подреждане.