на живо

Вожняцки пречупи Ерани и се класира за полуфиналите на US Open

Каролине Вожняцки знаеше, както всеки, който следи по-отблизо US Open, че Сара Ерани не изпълнява особено бързи сервиси. И след като забеляза, че предишната опонентка на Ерани, Миряна Лучич-Барони, се опита без успех да завършва тези меки сервиси, Вожняцки прецени, че най-доброто решение е просто да вкарва ретурите в корта, за да влезе в разиграване. Датчанката върна всичките 34 сервиса на Ерани като спечели 26 от тези точки. Вожняцки реализира 6 пробива за победата с 6-0,6-1 над 13-та поставена тенисистка от Италия в един доста ветровит мач във вторник вечерта. Победата класира Каролине на полуфинал, който е неин първи в последните три години на турнирите от Големия шлем.

"Взех си поука от играта на Лучич през миналия ден. Тя се опитваше всеки път да прави ретур уинър. Това не беше моят игрови план днес. Опитвах се постепенно да си създам предимство в отделните разигравания", сподели Вожняцки.

Средната скорост на вторите сервиси на Ерани беше 105 км/ч, а при първите й начални удари - 126 км/ч.

"Надявах се, че днес тя ще пропусне някой друг удар, но това така и не стана", каза италианката, която отстрани Винъс Уилямс в трети кръг.

Заради силния вятър на корта постоянно падаха носни кърпички на някои от зрителите и в тези трудни условия Каролине Вожняцки беше тенисистката, която се приспособи по-добре. Още в първия гейм зрителите станаха свидетели на дълги разигравания, които продължаваха над 20 удара. Ерани пропусна 4 точки за пробив преди Вожняцки да спечели подаването си.

"И преди съм играла при подобни ветровити условия на US Open. Знам как да се адаптирам. Нуждаех се единствено от това да изпълня няколко сервиса, за да знам къде точно да подхвърлям топката и къде да се целя", коментира Каролине, която беше финалистка в Ню Йорк през 2009 година.

Вожняцки, която е бивша №1 в света, елиминира петкратната шампионка от Големия шлем Мария Шарапова в четвърти кръг, а на полуфиналите ще се изправи срещу непоставената Шуай Пън от Китай.

Стилът на Ерани се изразява в това тя да изтощава своите съпернички с дълги разигравания и продължителни двубои. Симпатичната датчанка обаче не се измори, а това може донякъде да се обясни с факта, че Каролине се подготвя за участие в Маратона на Ню Йорк през ноември.

"Може би и аз трябва да изтичам маратона", каза с усмивка на лице италианката.