на живо

Вратар прати жените в кухнята. Шефовете го накараха да тренира с тях

Засада ядоса Томаш Кубек и негов съотборник от "Спарта" Прага

Getty Images

Вратарят на чешкия "Спарта" Прага - Томаш Кубек и съотборникът му Лукаш Ваха, ще тренират с женския тим на клуба си. Оригиналното наказание е измислено от шефовете на "Спарта" и ще бъде приложено заради сексистка забележка, отправена от двамата.

"Жените трябва да си седят в кухнята и да не се бъркат във футбола!", каза Кубек след равенството 3:3 в мач от вътрешното първенство срещу "Збройовка" Бърно.

Причината за избухването му беше пропусната засада на страничната реферка Луцие Ратайова. Атаката на съперниците на "Спарта" завърши с гол във вратата на Кубек.

Снимка: Getty Images

Ваха пък нарече директно съдийката - "готвачката" в Туитър.

Вратарят поднесе публично извинение в своята Фейсбук страница на следващия ден. "Изказването ми беше грешка и плод на емоции. Съжалявам и се извинявам на всички жени. Коментарът ми беше породен от специфична ситуация. Обичам своите момичета и искам те да постигнат много в живота", написа Кубек и пусна снимка на съпругата и дъщеря си.

Ваха също използва социалните медии за изявление. "Коментарът ми беше насочен към конкретната грешка на един човек, а не към всички жени"

Публикациите на двамата обаче не умилостивиха шефовете, които ги пратиха на терена с дамите.

"И Ваха, и Кубек ще проведат няколко тренировки с женския ни тим, за да разберат, че жените имат доста качества извън кухнята", заяви изпълнителният директор Адам Коталик.

Клубният шеф Мирослав Пелта пък определи думите на двамата играчи като "напълно неприемливи".

Капитанът на женския тим Ива Моцова заяви, че ще посрещнат с отворени обятия прегрешилите играчи. "Нямаме търпение момчетата да дойдат на първа тренировка"

Дисциплинарната комисия към местната футболна федерация ще заседава по случая в близките дни.