на живо

Вратарят, който разпали нов конфликт в бивша Югославия

Сърби и хървати не могат да се разберат за произхода на Даниел Субашич

Reuters

Името на Даниел Субашич е едно от най-често споменаваните от вчера (1 юли). Причината е, че този 33-годишен страж саморъчно (и с крака) класира Хърватия на четвъртфинал на световно първенство! 

Рефлексите, съобразителността и нюхът му под рамката на вратата бяха отлични срещу Дания, въпреки пропуските на неговите съотборници. Никой не може да оспори това!

Даниел Субашич спокойно може да се нарече легенда заради представянето си. Само че все още не е ясно нещо по-важно за пределите на бивша Югославия - дали той е сърбин или хърватин?

Снимка: Reuters

Почти 30 години назад във времето, Даниел щеше да бъде югославянин, след въоръжените конфликти между сърби и хървати от началото на 90-те нещата не са толкова прости. Независимостта на адриатическата държава струваше живота на близо 20 000 души. Един срещу друг с оръжие в ръце заставаха бивши приятели, съседи и дори братя. 

Днес мирът между двете страни е крехък и около тях се стъпва на пръсти и се пипа само с кадифени ръкавици. 

Във футбола обаче нещата не са толкова деликатни, особено след геройското представяне на Субашич. 

След класирането на четвъртфинал Хърватия очаквано ликува. Изненадващо обаче и в Сърбия празнуваха! Причината може да бъде видяна в новинарските заглавия в западната ни съседка. "Сърбин изпрати Хърватия на четвъртфинал", хвалят се в "Курир". 

Снимка: Kurir.rs

Какъв всъщност е Субашич и защо играе за "ватрените", ако е сърбин?

Вратарят е роден преди 33 години в Задар. Тогава градът се намира в Югославия. Днес той се посочва като един от най-старите хърватски градове, разположен някъде в средата на адриатическото крайбрежие на страната.

Даниел има само хърватско гражданство. Баща му Йово и майка му Боя са родени в Хърватия и имат такова самосъзнание. Само че баща му е... православен християнин, а не католик. Заради това в Сърбия го смятат за "техен". Името "Йово" също се смята за сръбско.

"Баща ми се казва Йово, но нямам нищо общ със Сърбия. Той се самоопределя за хърватин, въпреки че е православен. Майка ми пък е католичка. И аз съм такъв, омръзна ми да го обяснявам! Хърватия е моята родина, родният ми град е Задар. Кръстен и възпитан съм в католическата вяра!", разясняваше Субашич в свое интервю преди време.

Преди да се превърне в герой за цяла Хърватия, Даниел среща проблеми със своя произход и в родината си. Или по-скоро проблемите идват от семейството на приятелката му Антония. 

Снимка: Reuters

Двамата са заедно от 16 години, въпреки отношението на баща ѝ към своя зет. Слуховете, потвърдени по-късно от вратаря, гласят, че бащата на красавицата я е затворил вкъщи, заключил я е и я е пребил с думите: "Ти за сърбин няма да се ожениш!"

Влюбената девойка обаче успяла да избяга и от тогава живее заедно със Субашич - първо в Задар, а след това в Сплит и Монте Карло, където и до днес играе вратарят. В момента двамата се радват на времето, прекарано един с друг, а вкъщи ги чакат двете им котки. Антония не може да бъде видяна често по трибуните или да позира за снимки в социалните мрежи. Тя обича своето спокойствие и онзи човек, който обедини възхищението и на хървати, и на сърби!

stat