на живо

Воутер Дронкерс - Доктора, Професора и г-н Умник

Историята на един вратар, който иска да стане мозъчен хирург

Воутер Дронкерс е пример, че човек може да бъде това, което иска, стига да има мотивацията. Холандецът е бивш национал на страната си до 20 години. Част е от състава на "Твенте", по времето на Стив Макларън начело на тима. По-късно треньор на вратарите във "Витес" му е бившият страж на "Манчестър Юнайтед" Раймонд ван дер Гоу. 

Съвсем скоро обаче Дронкерс напусна елитната Ередивизи, за да стане част от "Бостън Сити" - отбор от четвъртото ниво на САЩ. Това е стъпка надолу, даже няколко в професионалния път на играча, но пък ще му даде по-голяма възможност да преследва мечтата си - кариера на неврохирург, когато приключи с футбола. 

Дронкерс завършва своята бакалавърска степен по психология, докато е в Твенте, а в момента е студент по медицина в Ротердам. Фактът, че Воутер е избрал именно Бостън като град, е показателен, че ще продължава своята дейност със скалпела. В града има педиатрична болница, в която той мечтае да работи.

"Първият път, когато отвориш нечий череп - това може да ви прозвучи странно, но в мозъчната хирургия е нещо като постижение. Гласувано ти е доверие.", коментира вратарят.

"Голямата ми мечта е да стана астронавт. Знам, че шансовете това да стане реалност са минимални, но нищо не ми пречи да се опитам.", споделя Дронкерс.

Определено не е изненада, че интересите на вратаря - медицина, психология и астрофизика, не са сред темите, които се коментират в съблекалнята.

"Винаги ме наричат: "Докторе", "Професоре" или "г-н Умник". За мен това е една форма на уважение.", споделя 24-годишният вратар.

"Хората все още са с мисленето, че футболистите са арогантни и не се интересуват от другите. Затова и като ходех в университета колегите ми казваха: "А, ето го грубото момче... Когато обаче ме опознаят по-добре, те разбират, че са грешили. Искам да се промени цялостно мнението за играчите."