на живо

Вратарят на "Етър" измества Балъков, ако играе днес

Христо Иванов ще се нареди зад Георги Петков и Христо Христов в класацията за най-стари "лъвове"

Lap.bg

Решението на Красимир Балъков да използва вратаря на "Етър" Христо Иванов в контролната среща на националния тим срещу Ирландия днес (10 септември), може да доведе не само до куп коментари, а и до размествания в класацията на най-възрастните "лъвове". При това в ущърб на националния селекционер.

Въпреки че това ще е евентуалният дебют на Иванов, той веднага ще се изкачи на трето място в подреждането на най-възрастните играчи, обличали националната фланелка. По този начин ще измести именно Балъков. Стражът на "виолетовите" е на 37 години, 5 месеца и 4 дни днес. 

Снимка: Lap.bg

Георги Петков остава недостижим в това подреждане. Той игра срещу Кипър в среща от Лигата на нациите през ноември 2011 г. на 42 години, 8 месеца и 2 дни. 

Снимка: Lap.bg

След него се нарежда Христо Христов - Бараката. Той е играч в националния отбор през 70-те и 80-те години на ХХ век. Има 13 мача за "лъвовете", а последния си изиграва на 37 години, 6 месеца и 2 дни. Тогава българският тим играе срещу Австрия.

Снимка: Lap.bg

Красимир Балъков още няколко часа ще задържи третото място (ако реши да разчита на Иванов срещу Ирландия). За последно националният селекционер облече фланелката като футболист на 30 април 2003 г., когато беше на 37 години, 1 месец и 1 ден. 

Иначе Иванов със сигурност ще се превърне в най-възрастния дебютант на "лъвовете". Досегашният рекорд се държеше от Христо Христов-Бараката, който получава първата си повиквателна на 35 години, 4 месеца и 29 дни за контролата срещу Аржентина.