на живо

Време е за четвъртфиналите в Лига Европа (ВИДЕО)

Брага – Шахтьор (Донецк) и Виляреал – Спарта (Прага) пряко по RING и bTV Action

Тази вечер каналите на bTV Media Group ще излъчат два мача от ¼-финалната фаза на Лига Европа. По RING може да проследите Брага – Шахтьор (Донецк), а по bTV Action Виляреал – Спарта (Прага). 

Двубоите са с начален час 22:05, а студиото ни преди тях започва в 21:30 часа.

Снимка: Getty Images

През този сезон Виляреал е безупречен у дома в евротурнирите. „Жълтата подводница” запази мрежата си суха в петте си мача на „Ел Мадригал” в Лига Европа, а сега е домакин на Спарта (Прага).

Чешкият гранд няма загуба в турнира през този сезон. Тимът на Зденек Шчастний има 6 победи и 4 равенства. Най-силният си мач „червените” изиграха при гостуването на Лацио в среща-реванш от осминафиналите на Лига Европа. Спарта шокира „орлите”, побеждавайки ги с 3:0 в Рим.

Виляреал е в серия от 3 поредни успеха във всички турнири. В един от тях възпитаниците на Марселино Гарсия Торал стигнаха до престижно равенство 2:2 с шампиона Барселона, въпреки че губеха с 0:2.

Двубоят се игра на „Ел Мадригал”, където изглежда за Виляреал няма невъзможни неща.

Съперникът им тази вечер – Спарта Прага също се намира във великолепна форма, или поне това важеше до миналия уикенд. „Червените” паднаха с 0:2 от Словачко в последния кръг на местната „Гамбринус лига” и са на второ място в класирането, на 9 точки от лидера Виктория (Пилзен).

Довечера Виляреал ще бъде без наказания Антонио Рукавина, а Марио най-вероятно ще започне като титуляр вдясно на отбраната. Джонатан Дос Сантос, Матео Мусачо и Даниеле Бонера са контузени. Жауме Коста и Саму Кастилехо са с леки травми, но шансът да попаднат в групата за двубоя е минимален.

Очаква се наставникът на Спарта Зденек Шчастний да заложи на схема 4-2-3-1 заради липсата на ключови играчи. Чешкият тим няма да може да разчита на Марио Холек, Лукас Ваха и Ондрей Захустел, които са с контузии.

В другата среща, която ще излъчим, Шахтьор (Донецк) гостува на Брага.

В последния кръг от португалското първенство лидерът Бенфика смачка Брага с 5:1. „Артилеристите” обаче няма от какво да се притесняват, тъй като са 4-ти в класирането. Шансовете им да играят в Европа и догодина са огромни, защото 6-ият Рио Аве е на 8 точки зад тима на Пауло Фонсека.

Брага завърши на първо място в Група F на Лига Европа, а след това победи последователно швейцарския Сион и турския Фенербахче, за да намери място сред осемте най-добри.

В първия осминафинал „червено-белите” загубиха с 0:1 като гост на Фенербахче, но в реванша на португалска земя се наложиха с категоричното 4:1. Интересното е, че преди двубоя на „Шюкрю Сараджоглу” Брага бе в серия от 15 поредни мача без поражение във всички турнири – от януари до март.

Брага е спечелил 4 от последните си 5 мача в Лига Европа, но има една единствена суха мрежа в последните си 11.

Португалският тим е на четвъртфинал в надпреварата за втори път в историята си. През сезон 2010/11 Брага стигна до сблъсъка за трофея, където загуби от друг представител на Лига Сагрес – Порто.

Съперникът на Брага – Шахтьор (Донецк) заема второ място в украинския шампионат, на 3 точки зад лидера Динамо (Киев). Хората на Мирча Луческу разочароваха в Шампионска лига и се класираха за Лига Европа само заради по-добрия си баланс в директните мачове с Малмьо. Оттогава „миньорите” играят много силно. Те минаха първо през Шалке 04 (3:0), а след това се разправиха и с Андерлехт (4:1).

За последно Шахтьор стигна до четвъртфиналната фаза на Лига Европа през 2009 г. В същият този сезон „оранжево-черните” вдигнаха трофея. Тогава турнирът още се наричаше „Купата на УЕФА”. Името е сменено през 2010 г.

Довечера Шахтьор няма да може да разчита на цели петима потенциални титуляри. В лазарета са Марсио Асеведо, Ярослав Ракитский и Вячеслав Шевчук. Фред и Олександър Кухер са наказани. Тайсън пък е под въпрос за срещата. Бразилецът ще премине късен фитнес тест.

Брага ще бъде без контузените Крислан и Руи Фонте. Под въпрос за срещата e Жозуе. Очаква се наставникът на португалците Пауло Фонсека да заложи на 4-4-2 с Ахмед Хасан и Никола Стоилкович в нападение.

Снимка: Getty Images