на живо

Време за конгрес: По кой път ще поеме Българският футболен съюз?

Борислав Михайлов, Любослав Пенев и Ивайло Дражев спорят за поста на президент на централата

След месеци кампании, обвинения и нападки, дойде и денят за избор на президент на Българския футболен съюз. Днес (16 февруари) от 10:00 ч. в столичен хотел ще се проведе Конгрес на централата, на който ще бъде определен шефът на футбола у нас през следващите 5 години.

Право на глас имат 546 представители на клубове. 29 от тях са с професионален статут. Част от тях вече заявиха подкрепата си за един от тримата кандидати.

БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

Борислав Михайлов кара трети мандат начело на Българския футболен съюз. Той застана начело на централата през 2005 г., наследявайки Иван Славков. Преизбран е през 2009 и 2014 г.

Снимка: Lap.bg

Участието му в днешния Конгрес беше подкрепено от голяма част от клубовете в Първа професионална група, както и от такива от по-долните дивизии. Кандидатурата му беше издигната от "Левски", "Славия", "Пирин", "Хебър" още няколко отбора.

От Футболния съюз и щаба на бившия вратар на националния отбор отказаха да водят явна кампания и да отговарят на обвиненията на други кандидати за поста пред медиите преди гласуването. 

Ден след пресконференцията на друг от кандидатите - Любослав Пенев, от БФС единствено излязоха с писмена позиция, в която заявиха, че данните, представени от конкурента на Михайлов, са неверни.

ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ

Бившият национал разкри, че ще се кандидатира за шеф на Българския футболен съюз още през 2017 г. В началото на 2018 г. той даде пресконференция, в която открито заяви, че от централата заплашват делегатите на предстоящия Конгрес. 

По-късно, в участие в "Шоуто на Слави", Пенев беше категоричен, че хората с право на глас са били манипулирани със споменаването на имената на премиера Бойко Борисов и на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Снимка: Lap.bg

Кампанията на бившият национал, който се отказа от треньорски пост във "Валенсия", за да се впусне в битката, протече в цялата страна, като той се срещна с представители на клубовете в повечето от големите градове в страната.

Кандидатурата на Пенев е официално издигната от "Черногорец" Ноевци и УФК "АСТИ-АБ" Хасково. Появиха се информации, че той е кандидат на първодивизионния ЦСКА, но "червените" не са заявили позиция за избора на президент на БФС.

ИВАЙЛО ДРАЖЕВ

Бившият президент на "Черноморец" Ивайло Дражев също влиза в битката за шефския пост днес. Неговата кампания също не беше шумна, а медийните му изяви бяха малко.

Дражев, който бе признат за виновен за причиняване на катастрофа през 1998 г. край Атия и лежа в затвора, е издигнат от "Ботев" Болярово.

Ден преди Конгреса част от журналистите разкриха, че са им били отказани акредитации за отразяване на изборите. От щаба на Пенев пък заявиха, че част от делегатите вече са получили инструкции как да гласуват.

Всички по-важни и любопитни неща около събитието може да следите на нашия сайт или във "Фейсбук" на страницата ни bTV Спорт.