на живо

Втората е факт! Осака пречупи Квитова на финала в Мелбърн

Японката ще бъде номер 1 в света от понеделник

Reuters

Наоми Осака е новата шампионка на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия по тенис!

Японката победи трудно със 7:6, 5:7, 6:4 чехкинята Петра Квитова в решителния мач. За Осака това е втора титла от Големия шлем, след като през 2018 г. триумфира на Откритото първенство на САЩ, побеждавайки Серина Уилямс. Успехът ще изкачи японката до първата позиция в световната ранглиста от следващата седмица.

Снимка: Reuters

За щастие на зрителите в Мелбърн, двете тенисистки, които за първи път се изправяха една срещу друга, предложиха множество обрати и размяна на психологическо предимство. Първата част премина без пробив и като че ли финалистките се разучаваха на корта. В крайна сметка Осака успя да измъкне частта в своя полза след 7:6. 

Успехът в началото даде увереност на японката. Въпреки че Квитова реализира пробив още в първия гейм, тя се срина в следващите и Осака успя да изравни и поведе във втория сет. Бъдещата шампионка дори дръпна напред с 5:3 и получи възможност да реализира 3 мачбола. Чехкинята обаче направи немислимото - спаси се от трудната ситуация и изравни резултата в сетовете след 7:5 и страхотна серия.

Снимка: Reuters

Квитова обаче не успя да се възползва от психологическото си предимство. Двете взеха първите си подавания в третата част, а след това Осака проби за 3:1. Чехкинята се противопоставяше на своята противничка, но не достатъчно. Така след 6:4 японката триумфира за първи път и в първия си финал на Откритото първенство по тенис на Австралия.

Снимка: Reuters

Преди 12 месеца, в началото на първия за 2018 г. турнир от Големия шлем, Осака бе на 73-а позиция в ранглистата. След страхотното си представяне през изминалия сезон и заради победата през 2019 г. в Мелбърн, тя ще събере достатъчно точки, за да се изкачи на върха в женския тенис само на 21 години. 

Квитова пък ще заеме второто място, а досегашната водачка - Симона Халеп, ще е трета от понеделник (28 януари).