на живо

Втори дубъл: Битката за автентичност в ЦСКА

Четири фирми наддават за емблемата и активите на "ПФК ЦСКА" АД в Кърджали днес

С очакване за етническо напрежение, сблъсъци и блокирани улици осъмна Кърджали днес (30 май). Причината е провеждащият се търг за емблемата и активите на "ПФК ЦСКА" АД. 

Събитието ще се проведе от 13:00 до 14:00 ч. на ул.Хан Аспарух №5, вх.В, ап.12, където се помещава канцеларията на синдик Дора Милева. Тя ще приеме офертите на желаещите да притежават имуществото на фалиралото дружество, което възлиза на близо 1,65 млн. лв., като включва: недвижимо имущество (земи) за 490 хил. лв., движими вещи за 47 хил. лв., екипи за 16 хил. лв., активи (стоки) за 9 хил. лв., моторни превозни средства за 24 хил. лв., вземания за 88 хил. лв. и търговски марки за 972 хил. лв., съгласно изготвената пазарна оценка. Най-ценна за страните в търга обаче си остава емблемата на 31-кратните шампиони на България. Смята се, че който успее да спечели наддаването, ще държи и автентичността на дружеството.

Очаква се засилено полицейско присъствие в града. Специално за bTV директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Венцислав Момчилов обяви още вчера (29 май), че ще разчита на жандармерията за охрана на събитието, а около блока ще бъде изграден периметър с диаметър 100 метра. През пропускателните пунктове няма да преминават фенове, а само лица, ангажирани с процедурата.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки това се очаква голямо струпване на привърженици на ЦСКА в града. Местоположението на самия блок - между ромската махала и пазара, със сигурност ще затрудни работата на органите на реда, които не изключват и етнически сблъсъци. 

Първият търг за емблемата на фалиралото дружество се организира на 30 март в София. Той обаче беше прекратен от синдик Милева. Причината - невъзможността една от фирмите да предостави своята оферта.

Тогава на стадион "Българска армия" стотици привърженици на елитния ЦСКА, с представител Гриша Ганчев, се събраха пред мястото на наддаването и не допуснаха Никола Газдов до спортното съоръжение, въпреки полицейския кордон.

Снимка: Ладислав Цветков

Газдов е представител на новосъздаденото и подвизаващо се в четвърта дивизия дружество ЦСКА 1948. Привържениците на елитния клуб обаче подозират, че той е подставено лице на собственика на "Лудогорец" - Кирил Домусчиев, тъй като майка му е член на управителния съвет на разградския тим.

След прекратяването на процедурата, синдик Дора Милева обяви, че подава оставка, тъй като е била заплашвана от фенове на ЦСКА, но по-късно я оттегли и насрочи нов търг.

Снимка: Ладислав Цветков

В наддаването в Кърджали ще участват същите 4 страни - елитния ЦСКА, четвъртодивизионния ЦСКА 1948, както и две фирми.

Евентуални сблъсъци могат да бъдат провокирани и от недоволството на "червените" фенове към действията на ръководството на клуба. Въпреки че постигнаха две поредни убедителни победа с 3:0 над "вечния враг" "Левски" и се класираха на второ място в първенството, "армейците" няма да играят в европейските клубни турнири през следващия сезон. Решението е на УЕФА и беше оповестено вчера. От стадион "Българска армия" обявиха, че ще обжалват и заподозряха влияние от страна на трети лица в решението.

Всички най-интересни моменти от Кърджали и целия търг на живо ще може да проследите на нашия сайт, както и във "Фейсбук" на страницата bTV Спорт, благодарение на нашите пратеници Димитър Тасев и оператора Мариан Александров.